Yogahoudingen

De ‘Wighouding’ - een haptoyogavorm;

Vanuit Langzit strekken we ons lichaam in een rechte lijn, waarbij we op de platte handen rusten. Tussen de ondergrond en ons lijf ontstaat van de zijkant gezien de vorm van een wig (Eng. Wedge Pose; Ned. ook: Wigoefening, Wigvorm).

Het lijf recht houden!

De heer op de onderstaande foto laat de Wighouding zien. Het is de bedoeling bij deze houding het lijf zoveel mogelijk in één rechte lijn te houden. We mogen ook het hoofd achterover brengen, zodat dit mee gaat in die zelfde lijn. Verder moeten  — bij het aannemen van de hoogste stand —  de armen worden gestrekt.

Een jonge Louis van Gorkom maakt de Wighouding.

Ook de enkels mogen bij voldoende lenigheid gestrekt worden. Het is niet de bedoeling een boog te maken. De Wig is voornamelijk een spierverstekerkende oefening voor de schouders. Hierbij gebruiken we het gewicht van ons lichaam, ofwel het eigen gewicht.

De dynamische fases

Ook tijdens een zwangerschap kunnen we de Wig gebruiken om de rugspieren te versterken, danwel te onderhouden. Voor deze dynamische vorm laten we in de Wig de billen wat zakken en vervolgens brengen de billen weer omhoog. We kunnen dit op en neer tillen een flink aantal keren herhalen. Deze vorm kan in dit geval ook de Sit-Up vervangen.

Zijn we moe dan gaan we even terug naar langzit. Vervolgens komen we weer omhoog in de Wig voor nog zo'n dynamische fase. Eventueel kunnen we na een paar maal dynamisch eindigen met een statische fase. Voor een overeenkomstige krachtoefening vanuit Buikligging kijken we naar de Plank. Ook kunnen we zoals in de Plank, het gestrekte lijf puur door het buigen van de armen op-en-neer tillen.

Een andere dynamische fase  — bedoeld voor alle situaties —  werkt meer in op de schouders. Hiervoor laten we de billen helemaal naar de vloer zakken en vervolgens komen we weer omhoog, waarbij we ons lichaam in één lijn brengen. In een tempo dat de ademhaling volgt, herhalen we dit tillen een flink aantal keren. De laatste keer kunnen we langer aanhouden tot een statische fase. Een mogelijke variant is de Vlakplaat.