Yogahoudingen

De ‘Vlakplaat’ - een haptoyogavorm;

Een alternatief voor de Radhouding voor op hoge leeftijd. Bij de dynamische fase maken we de rug zowel iets hol als bol (Ned. Vlakplaathouding, ook: in kinderyoga Krab, Krabhouding; Eng. Smooth Plane Pose, Crab Pose).

Vervanging van het Rad

Met de vordering van de leeftijd is het verstandig de Radhouding achter ons te laten liggen. Door het inzakken van de tussenwervelschijven, wordt de achterwaartse lenigheid in de rug minder. Geforceerd doorgaan met teveel lenigheid vragen, zal op den duur gegarandeerd rugklachten geven; beter van niet!

Een oude Louis van Gorkom maakt de Vlakplaat.

Dus als de Radhouding niet meer soepel gaat, gaan we over naar de Vlakplaat. Docenten moeten niet aarzelen een dergelijk advies te geven. Deze houding is net als het Rad voornamelijk een statische houding, die wat kracht vraagt. We kunnen gelijk het Rad de houding een aantal keren herhalen. Verder is een tweede dynamisch aspect mogelijk, door de rug licht hol en bol te maken (vergelijk dit met de Poort). Door de benen te strekken krijgen we de Wighouding verder komt uit het tillen van een arm de Getorste-Vlakplaat voort.