Yogahoudingen

De ‘Stoel-Zijboog’ - een haptoyogavorm

De Stoel-Zijbooghouding is een zijwaartse buiging op een stoel, danwel in een rolstoel. Dit als onderdeel van een hele serie aanvullende oefeningen op yogabasis, die we duiden met Remedial-Yoga.

Toch zijwaarts buigen

We worden allemaal ouder en hebben zo nu en dan ook pech. Dan moeten we kijken naar alternatieven voor onze oefeningen en strekhoudingen. De Stoel-Zijboog is een variant van de Utthita Trikonasana gericht op de mens, die door het lot tijdelijk of langdurig tot zitten zijn veroordeeld. We kunnen deze oefenbenadering ook heel goed  — onder de noemer van Remedial-Yoga —  in een rolstoel maken.

Een oude Louis van Gorkom toont de Stoel-Zijboog.

De Stoel-Zijbooghouding op een gewone stoel met kleine leuningen zien we op de afbeelding hierboven. Voor de uitvoering brengen we een arm boven het hoofd. Dan gaat het hoofd iets naar voren, om de bovenarm tegen het achterhoofd te brengen. Vervolgens buigen we zijwaarts, zodat de strekking in het bijbehorende schoudergebied samen met die in de bijbehorende flank wordt opgebouwd, danwel versterkt. Aan de andere kant blijft de arm passief hangen. Eventueel mogen we  — zoals op de foto —  een meehelpend gewichtje in de hand nemen.

Het hoofd als hefboom

Het belangrijk het geheel aan onze persoonlijke mogelijkheden aan te passen. Dat betekent wat geven, of toch wat nemen. De strekking moet net voelbaar zijn; meer is niet zinvol. We hebben met de positie van het hoofd nog flink wat invloed op de strekking in de schouder. Door het hoofd naar achteren te brengen, kunnen we de strekking naar behoefte verder intensiveren. Het effect komt zo dichtbij de Greep. Vanzelfsprekend maken we de houding ook naar de andere kant.

Natuurlijk is ook een dynamische benadering. Hiervoor nemen we de houding, met de inademing mee een flink aantal keren uit. Bij de uitademing komen we vanzelfsprekend weer terug. Wel moeten we opletten dat de stoel niet gaat kantelen. We kiezen dus bij voorkeur een wat zwaardere stoel. Voor het bouwen van een serie met meer remedialvormen noemen we hier onder andere: de Stoel-Neushoorn, de Stoeltorsie en de Stoel-Walvis.