Een yoga-aspect

Tillen, in een passiefoefening

Het tillen in een passiefoefening vraag een zorgvuldige aanpak, want onze rug is kwetsbaar bij verkeerd tillen. Vanzelfsprekend geven docenten de juiste aanwijzingen, maar er zijn situaties waarin docenten geen rol kunnen spelen.

Kinderen mogen geen volwassene tillen!

Bij het tillen in passiefoefeningen mag het verschil in gewicht tussen passiefmaatje en actiefmaatje niet te groot zijn. Hieruit volgt de regel: ‘Kinderen mogen geen volwassenen tillen.’ Het is een grove regel. Ook kunnen volwassen mensen zodanig in gewicht verschillen dat bepaalde vormen van tillen onverantwoord is. Dit geldt tevens bij kinderen van verschillende leeftijd. We geven hier een voorbeeld in romanvorm. Daarbij kruipen we in de huid van Cindy de tienjarige dochter van Caudia.

(Roman...) ‘Mamma, Lakshmi heeft het ontbijt klaar. Het is beneden al heerlijk warm. Freek is ook beneden. Hij heeft Lakshmi geholpen,’ zo tracht ik mijn moeder actief te krijgen. Ondertussen kruipt ik nog wat dichter tegen mijn moeder aan.

‘Papa slaapt nog!’ zegt mijn mamma zachtjes.

Ik geef tegenweer met: ‘Nee, pappa doet maar alsof!’ ik reik daarbij over Claudia naar Bert en vind een hand.

‘Maar het ligt zo lekker,’ zegt mijn pappa met een bromstem.

Ik reageer met: ‘Pratende mensen slapen niet!’ en ik trek aan het dekbed.

‘Brrrt, dat is koud!’ bromt mijn papa.

‘Beneden is het lekker warm. Echt het is heerlijk om in je blootje te zijn! En zo worden de eitjes koud! Toe nou opstaan pappa,’ zeg ik bijna zeurend en trek het dekbed nog verder weg.

Beneden legt de oppas Lakshmi de laatste hand aan het ontbijt. De tafel is gedekt of het een diner is. In de kachel dansen de vlammetjes om de gezelligheid te versterken. Er staan schalen met verschillende broodjes. De gordijnen aan de voorzijde van het huis zijn gesloten. Aan de achtertuin zijn de gordijnen open. Hoewel het al licht is, is het daar schemerig, want er hangen loodgrijze wolken. De regen klettert tegen de ruiten! De bladeren dwarrelen in vlagen van de bomen. Dit versterkt de gezelligheid binnen. Ik kom beneden met de mededeling, dat mijn pappa en mamma zo beneden komen. Lakshmi steekt de kaarsen op tafel aan. Even later komt ook mamma de huiskamer binnen en nog wat later pappa. Lakshmi smeert alvast een broodje voor Freek. Zo begint de dag nu echt met een ontbijt.

Een gezellige ontbijttafel

Ik kom beneden met de mededeling, dat mijn pappa en mamma zo beneden komen. In de kachel dansen de vlammetjes om de gezelligheid te versterken. De gordijnen aan de voorzijde van het huis zijn gesloten. Aan de achtertuin zijn de gordijnen open. Hoewel het al licht is, is het daar schemerig, want er hangen loodgrijze wolken. De regen klettert tegen de ruiten! De de bladeren dwarrelen in vlagen van de bomen. Dit versterkt de gezelligheid binnen. Lakshmi steekt de kaarsen op tafel aan. Even later komt ook mamma de huiskamer binnen en nog wat later pappa. Lakshmi smeert alvast een broodje voor Freek. Zo begint de dag nu echt met een ontbijt.

Na een eerste broodje vraagt Claudia: ‘Hoe was het oppassen van Lakshmi?’

Ik kom met: ‘Heel leuk; we hebben veel geleerd,’ en ik ga verder met de vraag: ‘Mamma, mag het de volgende keer weer helemaal bloot?’

‘En ik kan strelen met de grote veer,’ voegt Freek daar aan toe.

‘En we kunnen afleiden bij de Schroef,’ vul ik Freek weer aan.

Mamma reageert met: ‘Dan wil ik dat straks na het ontbijt wel eens voelen!’ en ze neemt vervolgens een hap van haar broodje.

‘En Lakshmi heeft mijn kroost zich wat gedragen?’ vraagt pappa.

‘Cindy en Freek hebben hard gewerkt en zich voorbeeldig gedragen,’ zegt Lakshmi.

‘En het bad?’ vraagt mamma.

Ik kom voor Laksmi op met: ‘Freek was te moe en is toen in slaap gevallen. En toen heeft Lakshmi hem in het grote bed gelegd. Het bad ging niet meer door!’ en ik vraag: ‘Mamma is dat zo erg?’

‘Nee Cindy, dat bad kan ook vandaag nog wel,’ en ze gaat verder met de vraag: ‘En wat hebben jullie nog gedaan?’

Ik reageer met: ‘En toen mamma hebben we gezellig warme chocomel gedronken.’

‘En ik heb Cindy vertelt over naaktrecreatie en naaktzijn in de tijd van mijn jeugd,’ zegt Lakshmi.

‘Toen deden de mensen minder moeilijk over naakt,’ voeg ik er aan toe.

‘Hoe was het bloot slapen met Laksmi?’ vraagt mamma.

Freek reageert nog voor Cindy met: ‘Heerlijk; echt heel heerlijk!’

‘Het voelt gewoon lekker warm en veilig,’ voeg ik er aan toe.

Pappa geeft aan: ‘Jullie mogen niet te vaak bloot zijn, want gas voor de verwarming en de kachel is duur!’

‘En vandaag Papa?’ vraag ik.

‘Vandaag mogen jullie in je blootje blijven,’ zegt papa.

Mamma komt met: ‘Bert, ik moet straks even tante Gerda bellen, dan kan ze tijdens de koffie als het uitkomt alvast even komen kijken. Je moet maar even helpen herinneren (Tante Gerda komen we voor het eerst tegen bij passiefmaatje).’

Ik zeg met teleurstelling in mijn stem: ‘Nee, mamma moet dat vandaag!’ en ik ga verder met: ‘Het is toch gezellig met ons vijven?’

Mamma reageert met kalmerende stem: ‘Maak je niet druk mijn meisje; Gerda gaat naar blootyoga. Jullie kunnen straks gewoon laten zien, wat je van Lakshmi heb geleerd. We zoeken een oppas voor het weekend over 14 dagen, want dan kan Lakshmi niet.’

‘Ik kom volgende week weer om jullie nog meer te leren. Dan ben ik er weer over drie weken en over vier weken.’ zegt Lakshmi.

‘Voorlopig komt Lakshmi dus regelmatig. Maar jullie moet het wel leuk vinden!’ zegt pappa.

‘Pappa het is echt heel leuk!’ bevestigt Freek nog eens.

Zo kom ook ik met een bevestiging. Ondertussen vordert het ontbijt. Ik pakt mijn laatste boterham. Op deze smeer ik naast een dunne laag boter pindakaas. Mamma trekt zich even terug in de keuken om te bellen. Laksmi helpt Freek met een boterham met kaas. Buiten valt er nu zelfs een hagel bui. De wind doet de hagel met vlagen tegen de ruiten slaan. Het geeft op die momenten een soms oorverdovend ratelend geluid. Daarna komt mama terug uit de keuken, naar de ontbijttafel. Vier paar ogen kijken verlangend naar Claudia als ze aan tafel gaat zitten.

‘En mamma?’ zo vraag ik wat bij iedereen op de lippen ligt.

Mamma reageert met: ‘Gerda komt straks met Cora kijken, wat jullie geleerd hebben van Lakshmi.’

Het idee dat Cora meekomt lijkt me wel wat. Ik ken Cora nog niet zo goed, maar misschien kan Cora wel een echte vriendin worden: ‘Lijkt me leuk!’ zeg ik.

Pappa voegt er aan toe: ‘Dan moeten jullie nu wel opschieten!’

Zo wordt de ontbijttafel afgerond. Ik pak het laatste stukje van mijn boterham en stop het in mijn mond. Dan drink ik mijn beker leeg. Ook is Freek met zijn laatste boterham bezig. Even later is die boterham op. De tafel wordt afgeruimd en opzij geschoven. Ook de salontafel gaat opzij. Ondertussen haalt Lakshmi de twee yogamatjes die naast elkaar onder het kleed komen te liggen. Over het kleed komt nog een laken te liggen. Gelijktijdig bemoeien de heren dus Bert en Freek zich met de afwas. Claudia komt wat later meehelpen. Buiten speelt de hagel weer een hoofdrol; er ligt een dun wit laagje op het gras van de achtertuin. Dan gaat de bel al.

Ik stuif naar de voordeur. Zonder me te beseffen, dat ik naakt ben doe ik open; kleine hagelsteentjes striemen mijn huid als ik zegt: ‘Cora kom binnen, want binnen is het warm.’

Gerda komt achter Cora aan. Achter hen sluit ik de voordeur weer en zeg: ‘Cora, streel-yoga is echt dik vet!’ dan schuif ik de deur van de gangkast open.

‘Cindy, zo in je blootje opendoen, is dat niet erg koud?’ vraagt Gerda.

Ik antwoord met: ‘Nee tante Gerda. Het is maar even en in de huiskamer is het heerlijk warm.’ Het is wel geen echte tante, maar het klinkt beleefd.

‘Mamma, moeten we ons helemaal uitkleden?’ vraagt Cora.

Nee Cora, je mag je uitkleden, want het is heel warm in de huiskamer.

‘Tante Gerda, hier kunnen jullie je kleren ophangen,’ zeg ik. Ik wijs daarbij naar de knaapjes en hangers in de kast.

Zo kleden Gerda en Cora zich uit. Hun jassen zit nog vol witte hagelsteentjes. Ze rollen op de vloer. Ik voel de koude prikkeling tegen mijn blote voeten. Gerda ontdoet zich snel van haar kleding; Cora aarzelt. Ik pak alvast een extra zitsluier voor Cora mee. Uiteindelijk houdt Cora haar slipje aan. Ik sluit de gangkast en vervolgens gaan we de huiskamer binnen. Binnen ligt Lakshmi al languit op de yogavloer. Freek streelt haar er langs lopende met de grote struisvogelveer. Cora blijft verbaast staan in de deuropening staan kijken, voor haar is dit geheel nieuw.

Ik doe een paar stappen terug, duw Cora naar voren en fluister daarbij: ‘Cora in de gang is het koud!’ en sluit de kamerdeur.

Freek gaat onverstoord door met strelen. De stilte wordt nu slechts verstoord door de hagel tegen de ruiten. De anderen blijven geboeid kijken hoe het kleine joch de streling bij een volwassen mens uitvoert: ‘Lakshmi ga nu in de Schroef liggen,’ zegt Freek en hij geeft de veer aan mij.

Dan laat Freek zijn kleine handjes snel over de oksel van Lakshmi glijden, die nu in de Schroefhouding ligt. Ik laat nu de veer over de heup van Lakshmi glijden. Gerda gaat ondertussen op de bank op haar zitsluier zitten. Cora zit nu bij mij op de vloer. Ook gaat Freek door met afleiden. Daarbij houdt hij de arm van Lakshmi een beetje tegen, zodat Lakshmi nog beter kan loslaten.

Freek vraagt zachtjes aan Lakshmi: ‘Goeie plek?’

Lakshmi knikt ja met haar hoofd. Ondertussen gaat het afleiden nog gewoon door. De wind doet de hagel weer langs de ruiten razen. Ik zie Cora huiveren. Er gaat nog enige tijd overheen, voordat Freek met een handbeweging laat weten dat ik de veer moet weghalen.

Ik zeg: ‘Lakshmi, nu op je rug rollen.’ Lakshmi rolt terug naar de vloer. Ik geef Lakshmi de tijd om te ervaren. Zelf weet ik nu hoe dat voelt als de vloer scheef ligt, of als je in de vloer ligt. Na een paar minuutjes, streel ik de realming met de grote veer weg en zeg vervolgens: ‘Rek je eens uit Lakshmi, want je mag weer actief worden en straks mag tante Gerda liggen.’ Lakshmi rekt zich uit. Het duurt even voor ze op komt zitten. Ze rekt zich zittend nogmaals uit.

‘Dan mag daarna Cora gaan liggen,’ zegt Freek met zijn gevoel voor eerlijkheid.

Als Lakshmi opstaat neemt Gerda de plaats op de yogavloer in. Ze maakt een paar yoga-oefeningen om haar lijf los te maken. Na enige tijd vraag ik om de Bekkenlift te maken. Moe van de Bekkenlift glijdt Gerda languit. Dan naar een periode van rust begin ik te strelen. Vervolgens laat Lakshmi Cora zien hoe je moet strelen. Het duurt niet lang meer dan heeft Cora het door. Soms stuurt Lakshmi het nog even bij. Zo gaat Cora nog een tijd door met strelen. Dan geeft ze de veer weer aan mij, want haar armen zijn moe.

‘Nu zal ik laten zien hoe je de benen tilt en knikt. Maar kinderen mogen geen volwassenen tillen. We gebruiken dat bij de Motvorm. Let goed op!’ zegt Lakshmi en ze pakt de benen van Gerda van de vloer. Vervolgens knikt ze met haar rechter scheenbeen het linkerbeen van Gerda. Dan volgt het rechterbeen van Gerda overeenkomstig. Vervolgens brengt ze de voeten van Gerda tegen haar buik. Dan legt ze op de zelfde wijze de benen van Gerda weer terug.

Ik vraag gelijk: ‘Laksmi, mag ik het nu bij Cora proberen?’

‘Dan moeten we eerst testen, of de grote struisvogelveer bij wel Cora goed voelt,’ antwoordt Lakshmi en ze maakt de veer los en geeft die aan mij.

Inmiddels staat Cora al op en komt bij mij staan. Ze pakt de veer van mij aan en probeert die op haar bovenlijf. Dan komt ze bij haar onderbroek. Vervolgens geeft ze de veer weer terug aan mij met: ‘Pak aan.’

Ik kijk Cora verbaast aan. Dan pakt de veer en vraag: ‘Wat?’

Ondertussen verlaat Cora de huiskamer al.

Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan met: ‘Cora waarom?’ maar het antwoord komt er niet, want Cora heeft de kamer reeds verlaten.

‘Cindy, laat maar even!’ zegt tante Gerda op geruststellende toon.

Buiten laat de hagel met een nieuwe bui weten, dat het nog steeds ruig weer is. Met vlagen van de wind raast de hagel tegen de ruiten. Binnen is er de stilte van afwachting. Ik kijk naar de vlammetjes in de kachel. Het geeft me een gevoel van warmte, ik streel daarbij mijn eigen huid met de veer en vraag me nog steeds af wat er fout ging. Verder herhaal ik de diverse stappen van het tillen van de benen in mijn brein. Dan komt Cora de huiskamer weer binnen. Ze is nu helemaal naakt. Het is me gelijk duidelijk wat er mis was.

Cora mag ondergaan en ervaren

‘Stom van mij!’ zegt Cora en ze gaat verder met: ‘Het voelt helemaal niet door een onderbroek.’ Dan gaat ze languit met haar ogen dicht op de rug op de yogavloer liggen.

Ik stop de veer in de steel en begin met: ‘En voel Cora voel,’ gelijk met strelen. Er is geen negatieve reactie dus ga ik in een rustig tempo door. Dan na enige tijd breng ik de veer omhoog en zeg: ‘Cora, nu moet je, j' even moe maken met de Bekkenlift.’

Zo begint Cora dus met het tillen van haar billen en gaat ze door, waarbij haar heupen flink omhoog komen. Ze herhaalt daarbij de beweging vele malen.

Dan geef ik de aanwijzing: ‘En nu hoog blijven en volhouden!’ Even later zeg ik weer: ‘Volhouden Cora!’ Aldus blijf ik deze aanmoediging enige tijd herhalen.

Er komt echter een moment waarop Cora de houding niet meer kan volhouden. Ze laat ze haar vermoeide lijf languit glijden.

Ik kom nu met de stembegeleiding: ‘Nu laat je alles helemaal gaan!’ Dan ga ik verder met de streling. Na ongeveer een minuut geef ik de veer aan Freek en til de benen van Cora. Dan knik ik met mijn rechter scheenbeen het linkerbeen van Cora. Daarbij kom ik vanzelf een stap dichterbij. Nu is het een kunst dat been gebogen te houden en het andere te buigen. Ik kom zo nog wat dichter bij. Dan breng ik de voeten van Cora tegen mijn buik. Ik voel dat Cora haar benen best aardig los laten. De benen van Cora willen naar buiten vallen. Dan breng ik die benen bewust naar buiten: ‘Denk om de teennagels en je onderarmen,’ zo klinkt de waarschuwing van Lakshmi in mijn brein. Ik zie daarbij dat Freek met de grote veer er bij komt.

Freek draait de veer wat bij en streelt nu de benen van Cora. Hij gaat heen en weer over beide benen.

Ik breng zo-nu-en-dan de benen van Cora een klein beetje naar elkaar toe, om de strekking even te onderbreken. Zelf heb ik ervaren hoe prettig dit voelt. Dan zeg ik na enige tijd: ‘Freek nu de veer weghalen,’ en breng dan om-de-beurt de benen van Cora terug naar de gestrekte positie, om ze vervolgens weer wat wijdbeens neer te leggen. Ik kijk daarbij naar Lakshmi.

Lakshmi geeft mij een duim omhoog.

Ik laat Cora nu liggen, zodat Cora nog dieper in ontspanning kan wegglijden. Zo gaan er een paar minuten overheen, voordat ik Cora in een Schroef leg en gelijk de oksel van Cora met een streling van mijn rechterhand afleid.

Freek streelt daarbij de heup van Cora met de grote veer.

Even later wenk ik Freek. Freek geeft de veer aan Lakshmi. Dan gaat hij naar mij om het afleiden over te nemen. Ik pak nu de heup aan met mijn beide handen, want terugleggen is nabij en Freek is wat te klein voor de benen. Ik laat er nog even de tijd over heen gaan en dan draai ik mijn hand in de onderarm en wijs daarna beurtelings naar de voeten van Cora. Daarna maak ik de benen van Cora los. Zo komt Cora keurig symmetrisch op de vloer te liggen, want Freek legt de arm van Cora gelijktijdig bij. Het gezicht van Cora straalt geluk uit. Er volgt een diepe ademteug; dan deint de adem uit en wordt over de tijd weer wat sneller. Ik ben er nu pas bewust van, dat iedereen toekijkt. Het is zo ongeveer tijd dat Cora weer actief moet worden. Ik geef Cora nog even de tijd om de ontspanning te ervaren.

Dan zeg ik: ‘Cora knijp eens in je vuisten en rek je een uit, want je mag rustig weer actief worden.’ Het duurt even voordat ik Cora vuisten zie maken. Dan help ik Cora met opzitten en masseer ik de schouders van Cora.

‘Cora, hoe was het?’ vraagt tante Gerda.

‘Mamma, het was heerlijk; echt heerlijk!’ zegt Cora enthousiast.

Lakshmi komt daarna met de pluim: ‘Cindy, het terugleggen uit de Schroef ging perfect!’

‘En het gebaar?’ vraag ik aan Lakshmi.

‘Ook dat is goed!’

‘Dan gaan we zodra koffiedrinken,’ zegt mamma.

Pappa en Lakshmi vouwen nadat Cora opstaat samen het laken op. Ik geef Cora de extra zitsluier. Dan wordt door papa het kleed opgerold, zodat Lakshmi de yogamatjes er onderuit kan halen. Zo gaat het kleed weer op zijn plek en krijgt de salontafel zijn originele plaats terug. Ondertussen zet mamma in de keuken koffie. Ook krijgt de eettafel zijn originele plek terug. Ik kruip met Cora op de bank; we zitten lekker warm tegen elkaar. Buiten raast de hagel weer tegen de ruiten. Binnen geven de dansende vlammetjes in de kachel hun verweer. Cora en ik kruipen nog wat dichter bij elkaar. Even later laat ik op mijn laptop de foto's van onze naturistische vakantie aan Cora en tante Gerda zien.

‘Gebak en warme chocomel komt voor de kinderen zodra aan de eettafel,’ zegt papa.

Ik en Cora gaan alvast aan de grote tafel zitten; tante Gerda volgt. We bekijken nog meer foto's. De conversatie gaat over bloot, blootyoga en de boze buitenwereld die gek denkt over bloot. Ondertussen kom ik met nog meer foto's van de vakantie. Lakshmi komt met de "Annabelle" en de strip "Nakie". Dan komt mamma met een vol blad. Wij kinderen mogen eerst ons gebakje kiezen. Aan de salontafel is er voor de grote mensen koffie en gebak.