Een yoga-aspect

Strelen, ofwel de kracht van de streling

In haptotantra speelt de zachte streling een hoofdrol in het aanzetten van de ontspanning. Hierbij ontkomen we niet aan de geheel naakte huid. Helaas wordt in deze tijd de afstand tot de huid weer groter. In de vorige eeuw hadden we gehoopt, dat de huid zijn terechte plaats in de cultuur zou krijgen maar helaas; het afstandelijke fantasiebeeld uit de mode heeft gewonnen. De huid is teruggedrongen achter de make-up!

De oppasopdracht voor Lakshmi

(Roman...) Lakshmi is op weg na het huis van Claudia en Bert. Hun kinderen hebben me de vorige keren goed ontvangen. Het geeft Bert en Claudia de ruimte om de haptotantragroep gezamenlijk te bezoeken. De herfst is plotseling begonnen. De storm rukt de bladeren van de bomen. Zelfs het nog groene blad wordt niet ontzien. Het dat soort weer, dat doet verlangen naar de gezellige warmte binnen. We benaderen dit verhaal vanuit de ervaring van Lakshmi.

Er is afgesproken dat ik de kinderen voorzichtig zal introduceren in haptotantra. Vreemde ogen hebben altijd wat meer gezag, zodat de kans dat het een bende wordt kleiner is. Ik sla zo in gedachten een hoek om. Het is niet ver meer. Dan druk ik op de bel. Claudia doet even later open. Binnen is het warm. De verwarming staat zoals afgesproken al een graatje of wat hoger.

Cindy de oudste van de beide kinderen staat achter haar en vraagt opgetogen: ‘Lakshmi, we mogen straks in bad; ga je ook mee?’

‘Kom, kom Cindy, Lakshmi is nog maar net binnen,’ en Claudia sluit de voordeur achter mij.

Ik hang mijn mantel aan de kapstok; ben hier al aardig thuis en ga samen met Cindy de kamer binnen.

Op dat moment schuift Bert de overgordijnen dicht. Hij begroet me met: ‘Hallo Lakshmi, de badkamer is al warm.’

Claudia komt binnen met koffie. Voor de kinderen is er warme chocolade melk. Voor vertrek is er nog even tijd om tot rust te komen. Cindy kruipt op de bank naast mijn. Ze pakt een boekje van Diane Broeckhoven van de salontafel. Het is een boekje uit de vorige eeuw. Het was de tijd van lichamelijke bevrijding. Nu mag je zoiets niet eens meer uitgeven. Ik weet dat het deel van het complot is. Dus besteed ik er even nog geen aandacht aan en nip aan mijn koffie.

‘Dus Lakshmi we gaan nu zo naar het feest. De kinderen hebben al gegeten. Het zal wel vroeg in de morgen worden, dus je hoeft niet op te blijven,’ zegt Claudia.

Freek de jongen legt zijn computerspelletje weg en komt er bij op de bank zitten en vraagt: ‘Mamma, blijft Lakshmi ook vannacht?’

‘Ja Freek, Lakshmi blijft hier slapen en we ontbijten morgen met z'n vijven,’ antwoordt Claudia.

Gaan we massage doen?

Het is nog even gezellig. De tijd echter kruipt. Er wordt nog een tweede bak koffie ingeschonken. Ik verheug me op het oppassen, want ik ben handig in de omgang met kinderen. Freek kijkt nu in het boekje samen met zijn zus. Ze worstelen met de grote letters van het kaft. Bert en Claudia vertrekken de voordeur slaat dicht.

‘Lakshmi, kunnen we ook dit massa-ge doen?’ vraagt Freek.

‘Het is massage,’ zeg ik. Ik pak het boekje en blader voor de show en zeg: ‘Jullie moeten eerst in bad.’

Cindy komt met het tegenargument: ‘We zijn nog niet zo vuil. Enne massage met natte haren, dat voelt niet goed.’

Ik kan niet ontkennen dat er wat in zit. Ik reageer dus met: ‘Goed dan, maar dan moeten jullie je wel helemaal uitkleden, want de mensen op de plaatjes van dit boekje zijn bloot!’

‘Lakshmi, ga jij dan ook bloot?’ vraagt Cindy.

‘Natuurlijk, maar jullie moeten wel je kleren keurig opbergen in je kamer. We doen wie het eerste bloot in de huiskamer terug komt,’ zeg ik.

De kinderen rennen naar boven. Ik schakel de bel uit en berg mijn kleren op in de gangkast. Daaruit pak ik ook twee yogamatjes. In de huiskamer leg de matjes naast elkaar onder het vloerkleed. Naast elkaar is dit net breed genoeg voor passiefoefeningen. Dan pak ik een laken uit de kast. Ook dat lag allemaal klaar als onderdeel van het complot.

Freek is het eerste beneden en zegt spontaan: ‘Lakshmi, wat heb jij mooie mamma-dingen!’

Ik glimlach: ‘Nu al een echte man!’ denkt ik en ik zeg: ’Freek, dat zijn borsten.’

Op dat moment komt Cindy de huiskamer binnen.

‘Lakshmi heeft mooie borsten,’ zegt Freek.

‘Onze mamma heeft al twee kindjes melk gegeven,’ zegt Cindy en ze gaat al op haar buik op het laken liggen.

Ik kom met de aanwijzing: ‘Massage mag nooit pijn doen! En dan eerst je handen warm wrijven,’ ik schuif mijn handen een tijdje snel over elkaar.

Ik masseer één bil van Cindy.

Freek doet me op de andere bil, zo goed als dat gaat met zijn kleine handjes na. Na enige tijd mag Freek gaan liggen en mag Cindy naast mij masseren. Zo komen ook de benen aan bod. En dan de voeten.

Strelen met de grote veer

‘En die grote streelveer?’ vraagt Cindy en ze gaat verder met: ‘Mamma heeft hem op het web gekocht en pappa heeft hem aan de muur gehangen.’

Ik reageer met: ‘Daar mag je alleen mee strelen als het heel goed voelt!’ ik pak de struisvogelveer met haakse veer van de muur. Dan haal ik de veer los van de steel en vraag: ‘Cindy mag ik de veer op je schouder proberen?’

Cindy zegt: ‘Tuurlijk.’

Ik streel de schouder van Cindy:

‘Vrukkelijk,’ zegt Cindy nog voor Lakshmi het kan vragen.

Ik test voor de zekerheid nog een paar keer, waarbij de kinderen hun ogen moeten sluiten. Dan verbind ik de veer weer met de steel en ik zeg: ‘Cindy; ga maar op je buik liggen.’

Freek kijkt toe hoe Lakshmi de rug, de billen en dan de benen van Cindy herhaald met de struisvogelveer streelt. Het is een streling die tekens bij haar schouders begint en dan over haar hele lijfje loopt. Na een keer of 50 stopt Lakshmi: ‘Nu mag ik liggen!’ zegt Freek meteen.

‘Mag ik eerst ook omdraaien? vraagt Cindy.

‘Daar in het midden zit je heilige plekje. Cindy, daar mag het niet!’ zegt Freek.

‘Er is niets mis met mijn kut,’ zegt Cindy pardoes.

‘Dat mag je niet zeggen! Juf zegt voorbips,’ zegt Freek.

Cindy komt opzitten en zegt met nadruk: ‘Voorbibs is een verstopwoord!’ en ze gaat verder met: ‘Mamma zegt ook wel yoni. Dat woord komt uit yoga.’

‘Cindy, verstopwoord is goed gevonden!’ zeg ik en ik ga verder met: ‘Weten jullie nog meer open woorden?’

‘Je kunt ook poes zeggen,’ zegt Freek.

‘Dan zit er haar op. Mamma had vroeger een poes, nu is haar kut helemaal glad,’ vertelt Cindy.

Freek komt met: ‘Die van jouw Lakshmi is ook mooi glad!’

Ik glimlach en zeg: ‘Ik ben ook trots op mijn vagina.’

Cindy voegt er aan toe: ‘Dat is het woord voor bij de dokter.’

‘Je mag met de grote veer gewoon over een kut strelen. Cindy ga maar op je rug liggen,’ zeg ik.

Cindy gaat nu op haar rug liggen. ik zet met stembegeleiding de streling weer in. Zo blijf ik een minuutje het strelen herhalen. Dat legt Cindy onverwacht haar benen flink wijd. De veer gaat nu afwissend naar een ander been. De streling gaat zo nog een kleine minuut door. Dan stop ik met de streling.

‘Hoe voelt het Cindy?’ vraagt ik als Cindy even later op gaat zitten.

Cindy rekt zich uit en zegt dan: ‘Heerlijk, heel heerlijk, echt heerlijk; maar 't was veelste kort!’ Ondertussen pakt ze haar voeten.

‘Mag ik nu?’ vraagt Freek.

Ik herken bij Cindy de Tanghouding (Paschimottanasana) en zeg: ‘Cindy je moet je tenen wat aantrekken. Dan mag Freek gaan liggen en ik doe voor hoe je moet strelen.’

Cindy rekt zich nogmaals uit en staat dan op. Vervolgens gaat Freek daar op zijn rug liggen en sluit daarbij zijn ogen. Met en voel Freek voel zet ik de streling in. Cindy volgt de bewegingen van Lakshmi aandachtig. Aan zijn gezicht te zien geniet Freek van de streling.

Na enige tijd vraagt Cindy: ‘Mag ik nu strelen?’

Ik antwoordt met: ‘Ja Cindy maar ik zal het strelen eerst goed laten zien. Je moet dus met de toppen van de baard van de veer strelen, want anders gaat de veer stuk,’ ik wijs daarbij de rand van de baard aan. Dan pas ik de lengte van de steel wat aan, door deze in te schuiven, zodat de lengte beter past bij Cindy. Vervolgens geef ik de steel aan Cindy.

Cindy pakt de steel van de veer aan en laat de baard over de huid van Freek glijden. Ik stuur het wat bij. Zo maakt Cindy haar eerste streling van borst tot tenen. Dus volgt een tweede streling, een derde en dan velen. Soms stuur ik weer wat bij.

Ik zie dat het goed gaat maar het tempo is nog iets te hoog: ‘Cindy nu nog wat langzamer, dat voelt nog beter.’

‘Zo beter?’ vraagt Cindy.

Moe maken met de Bekkenlift

Ik antwoord met: ‘Ja, zo gaat het goed Cindy, maar je moet het dan wel volhouden.’

Cindy houdt het strelen nog enige tijd vol. Dan laat ik de Bekkenlift zien. Ik vertel dat deze oefening bedoeld is, om je lijf moe te maken. Zo wordt de ontspanning nog wat intenser. Dan probeert Cindy de Bekkenlift en gaat languit liggen voor de streling. Ik vertel nu aan Freek hoe je goed kan strelen en ik laat het daarbij nog een keer zien. Vervolgens pas ik de steel aan voor Freek en help hem met het strelen. Na enige tijd heeft Freek door hoe het moet. Hij kan nu zelfstandig doorgaan. Zo mogen Freek en Cindy nog een paar keer afwisselend gaan liggen. Verder laat ik zien hoe je de steel van de veer moet aanpassen.

Cindy zegt: ‘Nu mag Lakshmi liggen, want anders is het niet eerlijk!’

‘Dat is goed,’ zeg ik geeft de veer aan Cindy. Dan maakt ik de Bekkenlift en glijdt languit.

Cindy begint met strelen en ze houdt dapper vol.

Plotseling zegt Freek: ‘Cindy je moet bij de tieten van Lakshmi iets omhoog gaan!’

‘Het zijn borsten!’ zegt Cindy.

‘Verstopwoorden zijn nu niet nodig! Ik ben trots op mijn tieten, ’ zeg ik terwijl ik me uitrek. Dan maakt ik een Ploeghouding en kom vervolgens opzitten.

‘Lakshmi, je borsten worden bij het strelen heel mooi!’ zegt Cindy.

Freek komt met: ‘De top van je tiet wordt dan net een toren op een heuvel met allemaal heuveltjes er omheen.’

‘Dat heb je goed gezien Freek. De tepel en de tepelhof trekken strak en dat geeft een fijn gevoel. Het hoort bij strelen. Je kunt ook met gespreide vingers cirkelvormig strelen,’ antwoord ik laat de streling me zichzelf zien.

‘Mag ik het bij jouw proberen,’ vraagt Cindy.

Ik antwoord met: ‘Natuurlijk Cindy!’

Zo maakt Cindy cirkeltjes langs mijn linker tepel, en ik stuur daarbij de hand van Cindy een beetje bij. Ik ga er bij liggen en Freek doet Cindy op mijn andere borst na. Dan oefenen ze de zelfde streling op de buik. Eerst bij zichzelf en vervolgens op mijn buik. En verder laat ik het afleiden in de Kleine-Booghouding en de Schroefhouding zien en voelen. Eerst mag Cindy voor de Schroef liggen. Zo kan ze ervaren hoe de streling de strekking doet verminderen. Later mag Freek het effect voelen. Ook is er een pauze met warme chocolademelk. Na de pauze volgt een meer volledige sessie, waarbij Cindy mag gaan liggen. Ik neem het tilwerk voor mijn rekening. Soms laat Cindy echt los. Daarna mag Freek gaan liggen. Aan het eind van de sessie valt Freek in slaap. Ik pak Freek op en brengt hem naar boven in het grote bed. Dan ga ik weer zachtjes naar beneden.

‘Slaapt Freek door?’ vraagt Cindy.

Ik antwoord met ‘Ja meisje, Freek slaapt als een Roos. We nemen nog een Mok warme chocolademelk en dan gaan we samen, in het grote bed bij Freek naakt slapen.’

Waarom doen ze zo moeilijk over bloot?

Cindy vraagt: ‘Is dit streelyoga ook wat mijn mama doet op yoga?’ vraagt Cindy.

‘Ja, Cindy het heet haptotantra. En jouw mama zit ook op haptotantra. Het is een speciale vorm van yoga. Het strelen met zo'n grote struisvogelveer werkt alleen op de blote huid. Omdat er geen cursus meer is voor kinderen, heeft jouw moeder mij gevraagd jullie wat over haptotantra te leren,’ antwoord ik.

Cindy vraagt door met: ‘Waarom doen zoveel mensen zo moeilijk over bloot?’

‘Cindy, dat is een moeilijke vraag met meerdere antwoorden. Ik ga eerst warme chocolademelk maken, dan kan ik er eerst nog even over nadenken,’ zeg ik.

‘Goed,’ en Cindy pakt het grijze vierkante boekje over massage en bladert langs de foto's. Hier-en-daar tracht ze daarbij de tekst te lezen en soms betekent dat spellen.

Ondertussen ga ik naar de keuken. Buiten raast de wind langs de muren. Binnen branden er vlammetjes in de kachel. In de keuken is het wat frisser maar niet echt koud. De avond is goed verlopen. Ik denk na over de vraag van Cindy. Dan kom ik binnen met een blad en daarop twee mokken warme chocomel. Verder zijn er toastjes en smeerkaas.

Ik zet het blad op de salontafel en zegt: ‘Tast toe Cindy,’ dan ga ik naast Cindy op mijn zitsluier zitten en vertel: ‘En nu jouw vraag. Toen ik kind was deden de mensen minder moeilijk over naakt. Dat was nog niet zo lang zo. Twintig jaren daarvoor hadden activisten de naaktstranden veroverd. Daarom vonden veel mensen naakte mensen gewoner, maar niet iedereen.’

Cindy vraagt na een slok chocomel: ‘Is in die tijd ook, dit boekje over massage gedrukt?’

‘Ja Cindy, zo ongeveer; maar toen kwam het Internet en wat later de mobieltjes met ingebouwde fotocamera's. Veel mensen werden bang om met naaktfoto's op pestsites te komen. Bovendien kwamen er via de grote sociale media de preutse regeltjes, uit Amerika hier heen. De meeste mensen vinden nu die regeltjes normaal,’ vertel ik.

Cindy pakt een toastje met smeerkaas en concludeert: ‘Daarom mogen mijn vakantiefoto's niet op Facebook!’ Dan knabbelt ze aan dat toastje.

Ik voeg daar nog aan toe: ‘Zelfs de manier waarop mensen tegen de wet aan kijken verandert. Zo wordt er nu in dit land ook al moeilijk gedaan over naturistische foto's van kinderen. Je moet dus voorzichtig zijn aan wie je die vakantie foto's laat zien. Toen ik kind nog was, kon dat probleemloos. Er stonden toen blote foto's van mij in diverse tijdschriften. Ik was daar trots op.’

Zo gaat de conversatie verder. Ik smeer nog wat toastjes bij. Cindy nipt aan haar beker en kijkt verder in het boekje over massage. Ik vertel daarbij wat de bedoeling is van de tekst. Ook vertel ik over mijn eigen ervaring toen in een blote kinderyoga klas. Buiten neemt de storm toe. We kijken nog even naar het nieuws en weer op de tv. Ik zet de thermostaat een graadje lager, want Cindy is nu echt moe, dus gaan ze na tandenpoetsen samen naar bed. Ik ga voorzichtig in het midden liggen, want ze wil Freek niet wakker maken. Cindy kruipt aan de buitenkant tegen me aan. Zo tegen die zachte warmte glijdt ze snel in dromenland. De vragen van Cindy hebben me aan het denken gezet, daarom duurt het wat langer voordat ik in slaap val (einde roman; voor het vervolg zie: Tillen, in een passiefoefening).