Yogahoudingen

De ‘Wilghouding’ - een haptoyogavorm;

Vanuit Stamhouding strekken we de armen in een Gekeerde-Bidgreep boven het hoofd. Vervolgens buigen we het lichaam zijwaarts.

Een naam voor kinderyoga?

De heer op de afbeelding hieronder laat de zijwaartse strekhouding Wilghouding zien. Deze houding wordt veel gebruikt in kinderyoga. De Wilg die we met de adem mee maken is echter ook een goede oefening voor ouderen.

Een oude Louis van Gorkom maakt de Wilghouding.

Binnen kinderyoga wordt de Wilg gebruikt in de opbouw van de zijwaartse lenigheid naar de asana Utthita Trikonasana, ofwel Driehoekhouding. De naam “Wilghouding” is ontstaan tijdens het bouwen aan programma's voor kinderen. Een Wilg  — vooral de twijg —  buigt mee in de wind. Verder is de Wilgenboom een helder begrip bij kinderen.

De lenige middenperiode

Voor wie jong is begonnen breekt er rond, of even voor de pubertijd een periode aan; dat de Wilg slechts de vorm krijg van 's morgens net uit bed even uitrekken. Ons oefenschema bestaat nu vooral uit de asana's die vallen onder Yoga-Nagna. We zijn leergierig, dus dat Sanskriet (Sanskrit) van de naamgeving is net als de Utthita Hasta Padahastasana geen probleem meer. Bovendien is het gemakkelijk bij de internationale uitwisseling via het web; het is als het Latijn van de plantjes in de tuin.

In haptotantra ervaren we nu vooral via de sensualiteit van passiefoefeningen zoals de Motvorm. We kunnen de Wilg dan zien als een oefening tussendoor. De yogajuf is daarbij vervangen door een lesassistent(e) van eigen leeftijd. We zijn goed voorbereid op de komende veranderingen in ons lijf en de komende periode van relatievorming.

Op latere leeftijd

Kan de Wilg voor wie jong is begonnen in de middenleeftijd niet meer zo nuttig zijn; voor de instapper ligt dat meestal anders. De Wilghouding kan nu  — samen met varianten als de Kleine-Boog —  een handig middel zijn om de nog sluimerende lenigheid  — uit een vergeten jeugd — te heroveren. Hoe soepel ook, eens als de avond van het leven nadert, zullen we de Wilg weer als nuttige steun ontdekken.