Een yoga-aspect

Voor ‘spierkracht’ werken aan de spieren

Kracht ontwikkelen kunnen we door het herhaald tillen van een halter of een ander gewicht. In yoga is dat vaak ons eigen lichaam of een ledemaat.

Over aanpassing gesproken

Zoals bij strekken past ons lichaam zich aan, aan de behoefte. Bij zwaar werk zullen onze spieren geleidelijk zwaarder worden. Een voorbeeld van zwaar werk voor onze armen is de Plankhouding  — die ‘Louis van Gorkom’ maakt —  op de afbeelding hieronder.

Bij de Plankoefening gebruiken we het gewicht van ons eigen lichaam. We tillen ons lijf en laten het dan weer zakken. Vervolgens komen we gelijk weer omhoog en blijven we de beweging volhouden. Als voorbeeld van andere oefeningen en asana's die spierkracht vraagt noemen we de Binthouding en de Paripurna Navasana.

Een signaal aan de spieren

Voor spieropbouw in de toekomst is een signaal aan de cellen in de spieren nodig. We geven dit door, tot aan de waarneembaarheid van de eerste verzuring vol te houden. Deze verzuring herkennen we aan vermoeidheid, die even blijft en tegen pijn aan hangt.

De afbeelding hierboven toont de Veerhouding. Bij de oefening ontwikkelen spierkracht in onze bovenbenen. Deze houding wordt belangrijker na mate onze lenigheid met de ouderdom afneemt en dus de mogelijkheid van een serie klassieke asana's ons wordt ontnomen. Maar ook binnen kleuter- en kinderyoga is het een handige oefening.

Een andere plek om de spieren te trainen is de sportschool. We bedoelen hier met “sportschool” de kern van deze school ofwel de zaal met trainingsmachines. Veel sportscholen hebben tegenwoordig een breder aanbod. Slechts enkele geven tevens ruimte aan het nudisme in de vorm van een sauna.

Bij de combinatie van sport en haptotantra heeft de cursist helaas te maken met twee begeleiders met een verschillende instelling. Het is aan de yogadocent om te zorgen voor een vloeiende communicatie, zodat zijn pupil geen last heeft van deze tegenstellingen. Enige kennis op het gebied van sporttraining is dan ook mooi meegenomen.