Een yoga-aspect

De ‘Remedial-Yoga’ - binnen haptoyoga

Bij Remedial-Yoga denken we aan de aangepaste vormen van yogatherapie, met als doel beperkingen weg te nemen; danwel Yoga voor gehandicapten, of yogalessen aan mensen in de herstelfase van een medisch probleem.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Niet iedereen zit het altijd mee! Pech en verlies; dan moeten we toch weer verder. Er komt een tijd, dat we onze oefenroutine weer moeten oppakken. Het is dan zoeken naar aangepaste vormen.

Louis van Gorkom maakt de Neushoornmove in een rolstoel.

De afbeelding hierboven toont Louis van Gorkom tijdens een les over Remedial-Yoga. We zien de Neushoornmove als onderdeel van meerdere Moves en strekkingen. De oplossingen binnen Remedial-Yoga zijn veelal divers; vaak niet voor de hand liggend; soms zelfs bizar. Zo kunnen we als voorbeeld bij mensen met ernstige bewegingsbeperkingen, de saunacabine inzetten voor aerobische oefening.

We kunnen hier onmogelijk alle oplossingen aandragen. Als voorbeelden van vormen, oefeningen en houdingen die passen bij Remedial-Yoga noemen we: de Armbinding, de Armschroef, de Balansbuiging, de Balmove, de Banaanhouding, de Bekkenlift, de (Gekeerde-) Bidgreep, de Binthouding, de (Kleine-) Booghouding, de Chiropractor, de Enkelzijdige-Sprinkhaanhouding, de Enkelzijdige-Walvishouding, de Fonteinmove, de Gedraaide-Kameel, de Gekeerde-Bidgreep, de Greepvorm, de Hagedishouding, de Hangmathouding, de diverse vormen van hurken, de Jachthondhouding, de (Gedraaide-) Kameel, de Kleermakerszit, de Kleine-Bekkenopening, de Kleine-Booghouding, de Knielplankhouding, de Konijnhouding, de Kortzithouding, de Kraanhouding, de Langboogvorm, de Lijsthouding, het Lostorsen, meer oefeningen, de Mothouding, de Motvorm, de (Stoel-) Neushoornhouding, de Olifanthouding, de Pakkethouding, Passiefoefeningen, de Plank, de Polsflap, de Poort, de Rollatortorsie, de Ruiterhouding, de Schroefhouding, het sidderen, de (Enkelzijdige-) Sprinkhaanhouding, de Sprinkhaanvorm, de Stoel-Neushoornhouding, de Stoeltorsie, de Stoel-Walvishouding, de Stoel-Zijboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Tanghouding, de Teensteun, de Tenthouding, de Twisthouding, de Veerhouding, de Vlinderhouding, de Walvishouding, de (Enkelzijdige-) Walvishouding, de (Stoel-) Walvishouding, de Wighouding, de Wilghouding en de (Stoel-) Zijboog. Nog meer aangepaste oefenvormen staan in ons lesmateriaal.