Een yoga-aspect

De ‘ouderen’ - een punt van aandacht

Met het vorderen van de leeftijd dienen we onze oefenroutine met hulpmiddelen aan te passen. Dat geldt zeker voor de grijze periode.

Een heel leven lang

Haptotantra (haptoyoga) is er voor de volledige duur van ons leven. Met wat geluk kunnen we jong beginnen. Dan hopen we op een lang bewegelijk leven in goede gezondheid. Helaas halen op een bepaald moment de gebreken van de ouderdom ons in.

Opstaan om achter de rollator verder te gaan (Louis van Gorkom).

Op de afbeelding hierboven acteert ‘Louis van Gorkom’ de periode van avondrood in on leven. De tijd van aanpassingen en hulpmiddelen breekt dan aan. Tijdig een hulpmiddel aanvaarden, kan vaak verdere schade jaren uitstellen; leven is actief blijven. Remedial-Yoga is geen vies begrip. Wat rimpeltjes gaan we niet bedekken met kleding; grijs mag grijs blijven. Ook de idealen blijven, zo staan we in de bres voor onze naturistische vrijheid.

Met het toenemen van de leeftijd, neemt bij ouderen over het algemeen de behoefte aan passiefoefeningen toe. Om een ouderdomsbochel te voorkomen is, regelmatig langdurig strekken in de Hangmat-, het Pakket-, de Zwaluw- en kortstondig tegenbuigen met de Stoel-Walvis- of de Kraanhouding noodzakelijk. Verder versterken we rug en bekken met behulp van de Bekkenlift.