Yogahoudingen

De Jachthondhouding

We vormen de Jachthondhouding door  — vanuit Buikligging —  steunend op handen en voeten onze rug te laten doorhangen, waarbij onze buik de vloer niet mag raken. Hiervoor staan onze voeten in teensteun, ofwel met gekromde tenen. De jachthond is vooral bedoeld voor oudere mensen met een beperkte lenigheid in de rug (Eng. Upward Facing Dog Pose, Sphinx Pose; Sanskr. benadert de Urdhva Mukha Svanasana).

Op de afbeelding hieronder maakt een oudere Louis van Gorkom deze Jachthondhouding. Hij ademt rustig door. De positie van de polsen mag verschillen. Op de foto zien we positie die veel lenigheid in onze polsen vraagt.

Louis van Gorkom maakt de Jachthondhouding.

Wijzen onze vingers van ons af (op de afbeelding naar de spiegel), dan wordt veel minder lenigheid van onze polsen gevraagd. Alle positie daar tussen zijn mogelijk. Het is verstandig zo meerdere varianten te maken.

Lenige mensen in de rug kunnen beter naar de Vakra Hasta Bhujangasana en de Saral Hasta Bhujangasana kijken. De Jachthondhouding zien we dan als een variant van de Plankhouding, die we in een flow meenemen. We plaatsen dit geheel dan gelijk de Jachthond in de inspannningsfase.