De yogahoudingen

De ‘Hangmat’ - een haptoyogavorm

De Hangmathouding, ofwel Hangmat is een achterwaartse buiging van de wervelkolom waarbij we  — vanuit Buikligging —  op onze onderarmen en ellebogen rusten.

Omgaan met de Hangmat

De onderstaande figuur toont de Hangmathouding. In de klassieke naamgeving gaat het om een variant van de Bhujangasana, ofwel de Cobra. De Hangmat is in de eerste plaats bedoeld, voor cursisten die op latere leeftijd yoga leren kennen. Jonge, min-of-meer lenige mensen liggen vaak in deze houding, bij het op hun buik lezen en zonnen.

De mogelijkheden van de Hangmathouding in een tekening.

De denkbeeldige dame op de afbeelding steunt op haar ellebogen. Door deze aanpassing is de achterwaartse buiging van haar rug minder intens. Wil zij de strekking wat versterken dan kan ze een been buigen. Dit is aangegeven met de zwarte lijn. Ook met wijder leggen van haar benen versterkt ze de strekking. Echter door haar ellebogen wijder te plaatsen vermindert ze de strekking.

Vooral als het om de gaat, wervelkolom moeten we oppassen met stuiken. Eenmaal ingezakte tussenwervelschijven zullen door oefenen echt niet dikker worden, waardoor de lenigheid in de rug niet echt kan toenemen. Een verstandig mens luistert naar de signalen van zijn lijf, en vervangt de Bhujangasana tijdig door de Hangmat, zodat chronische rugklachten uitblijven. Verder kunnen we ook naar de Dhanurasana en het Pakket kijken.