De yogahoudingen

De ‘Konijnhouding’ - een haptoyoga-vorm;

Vanuit de Knielhouding of via knielen gaan we met de billen op de hielen zitten. Vervolgens maken we ons met een voorwaartse buiging zo klein mogelijk (Eng. Rabbit Pose; ook Ned. Kindhouding).

Zo klein als een konijn

We knielen en maken ons klein; ‘Louis van Gorkom’ laat de Konijnhouding zien in de achtertuin van het pand aan de Bouriciuslaan 57 in Drachten. Helaas is het met de huidige opmars van de teek tegenwoordig onverstandig, deze yogahouding zonder yogamatje te maken.

Een oude Louis van Gorkom maakt de Konijnhouding.

Het is de bedoeling in de houding geruime tijd rustig door te ademen. We kennen de bovenstaande houding ook onder de naam Kindhouding. Bij deze variant brengen we een wang naar de vloer. Er zijn dan dus twee uitvoeringen. Een goede ondergrond is daarbij zeker belangrijk.

Naast een oefening voor de jongsten onder ons, is deze oefening ook van belang in Remedial-Yoga en bij lessen gericht op ouderen. Aan nabije varianten noemen we de Draaibrug-, de Hurk-, de Poort-, de Schroef-, de Sluiper-, de Tent- en de Walvishouding. Ook kunnen we de houding gebruiken om de rug tegen te buigen.