Een yoga-aspect

Het ‘hurken’ - een beperkte definitie;

Vanuit staan door de knieën zakken totdat we een blokkade tegen komen, zodat we de houding met niet al te veel moeite enige tijd vol kunnen houden. (De Engelse term is “to squat”)

Al vanuit de oertijd

De houding die we vanuit de oertijd aannemen om op het niveau van een kind te komen, duiden we in het Nederlands met het begrip “hurken”. We stellen ons een oermens voor de werkt aan een stenen schraper of bijl. Deze mens zal een hurkende vorm aannemen om dicht bij de vloer te blijven, zodat hij zijn gereedschap bij de hand heeft. Bij het afslaan van de flinters die als mesje of schraper kunnen dienen blijft er met een beetje geluk een scherpe bijl over. We hebben het hurken, dus met de evolutie mee gekregen. Helaas dreigen we door te veelvuldig gebruik van meubels, deze vaardigheid van geruime tijd op onze hurken zitten weer te verliezen.

Het is aan ouders en opvoeders hun kroost de kans te geven gebruik te maken van het eigen lijf, in-plaats-van lui hangen op meubels. Het voorbeeld speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast moeten we ook denken aan de inrichting van de woning. We zouden overdag de luie kamer(s) kunnen afsluiten. Eventueel kunnen we een aspectje van de opvoeding uitbesteden aan de yogajuf (docent) van kinderyoga.

Nu als yoga-oefening

Op de afbeelding hieronder zien we een jonge Louis van Gorkom die de basisvorm van hurken toont. In de praktijk van haptoyoga zijn er vele vormen van hurken.

Een jonge Louis van Gorkom maakt de Hurkhouding.

Binnen haptoyoga hebben we dus bewust, een aantal eerst naamloze vormen van hurken en strekken rond het bekken, hanteerbare namen gegeven. Met de meeste vormen van hurken strekken we vooral rond de knieën en de enkels. Bij andere komt daar het bekken nog bij. Voorlopig geven we een link naar de Neushoornhouding. Meer varianten vinden we niet op deze site, maar in ons uitgebreidere lesmateriaal. De nieuwe privacywet zit ons hier dwars! Dus zoeken we lenige vrijwilligers als naaktmodellen, om dit materiaal wederom uit te breiden.