Yogahoudingen

De ‘Neushoornhouding’ - een yoga-vorm;

Vanuit Hurkhouding maken we een aanvullende Armschroef, vervolgens houden we de houding enige tijd aan. We kunnen ook vanuit de Garudasana de Beenschroef losmaken en dan overgaan in een hurkhouding. De Engelse naam is Rhino Pose.

Hurken met een Armschroef

Op de afbeelding hieronder maakt een heer buiten een Neushoornhouding. Zo te zien is het een laatste warme herfstdag. We kunnen deze strekhouding gemakkelijk even tussendoor maken.

Een jonge Louis van Gorkom maakt de Neushoornhouding.

Dus kan deze buitenfoto gemaakt zijn als onderbreking van een herfst-naaktwandeling. Of het kan ook een eindje hardlopen zijn. Doe dit echter niet waar onderbegroeiing staat, want een tekenbeet in de anus is moeilijk te ontdekken. Pas bij het buiten oefenen ook op voor te veel zon op je huid. Natuurlijk moeten we voor het evenwicht in de strekking de houding minimaal twee maal maken.

Meer over de naamgeving

De hier besproken houding had een naam nodig, die de eerder beschreven vrijheid uitdrukt. Bij het gadeslaan van de Neushoorn, zien we een oerbeest dat staat voor energie, kracht en vrijheid. Daar komt nog bij, dat de Armschroef aan de hoorn van de Neushoorn doet denken. Nu kent de traditionele Hatha-Yoga nogal wat dierennamen onder de asana's. De bovenstaande gedachten gingen om in het experimentele groepje, dat in de jaren '80 van de vorige eeuw hielp met de opzet van het toenmalig “Haptoyoga Werkboek”. Het is over de tijd Neushoornhouding gebleven.