Yogahoudingen

Lekker uitrekken in de V-Strekking!

Bij het uitrekken in de V-Strekking openen we de schoudergordel. We kunnen deze wijze van uitrekken combineren met diverse houdingen. Zo'n oefenvorm duiden we met de term onderdeel. Haptoyoga kent diverse onderdelen.

De jonge dame op de de tekening hieronder maakt een intensieve vorm van de V-Strekking, want ze vormt tevens een achterwaartse buiging, ofwel Rugboog.

Een jonge dame rekt zich uit in de V-Strekking.

Deze tekening  — nu hierboven —  is destijds gemaakt met het oog op een folder over onze vereniging door Louis van Gorkom. Niet iedereen heeft de lenigheid van de dame op de afbeelding. We kunnen de V-Strekking ook maken zonder achterwaartse buiging. Ook kunnen we we de vorm van de tekening nog aanvullen met de Stronkvorm en aldus het bewaren van het evenwicht toevoegen.

Zo kunnen we in de yogales varianten van oefeningen benoemen. Deze aanvullende namen zijn in de praktijk van de haptoyoga ontstaan. De Lotusvorm (Padma) en de Namaste zijn daarop een uitzondering. Deze namen maken namelijk deel uit van de yogatraditie. Aan nog meer onderdelen en Moves uit haptoyoga kunnen we hier noemen: Armbinding, de Armschroef, de Balansbuiging, de Bidgreep, de Gekeerde-Bidgreep, de Gespgreep, de Greep, de Neushoornmove, de Polsflap, de Rugboog, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.