Yogahoudingen

De ‘Teensteun’ - een haptoyogavorm;

Ofwel de voet zo plaatsen, dat we steunen op tenen en of de bal van de voet. De voet staat dus in spits. Hierbij zijn de tenen gebogen, zodat zij mede het gewicht dragen (Eng. Digitigrade Support).

De Teensteun is een onderdeel, dat we in diverse yogahoudingen en oefeningen valt te zien. Het benoemen van zo'n onderdeel is typisch voor haptoyoga. Voor Yoga-Nagna lenen wij dit systeem bij het beschrijven van de uitvoering van diverse houdingen of asana's.

De Teensteun in een staande been.

De hierboven getoonde Teensteun wordt niet geheel perfect uitgevoerd. De middelste tenen zijn duidelijk verkrampt, gekromd. Bij de perfecte vorm zijn de tenen gelijkelijk gebogen. De afbeelding hieronder toont de Jachthondhouding. Zonder Teensteun komt de buik op de grond en krijgen we dus een variant van de Bhujangasana.

Louis van Gorkom maakt de Jachthondhouding.

We kunnen de Teensteun als onderdeel in tal van oefeningen tegenkomen. Maar de vorm kan ook een onderdeel van een onderdeel zijn. We zien dit in de afbeelding hieronder.

De Stronkvorm als extra in een evenwichtshouding.

We zien hierboven de Stronkvorm. Het is een aanvulling op staande evenwichtshoudingen voor de oudere mens. De linkervoet dus rechts op de foto staat in Teensteun. Rest ons nog de andere onderdelen uit haptoyoga via links te noemen zoals de: Armbinding, de Armschroef, de Bidgreep, de Gekeerde-Bidgreep, de Gespgreep, de Greep, de Lotusvorm, de Namaste, de Polsflap, de Rugboog, de Stropvorm, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.