Yogamudra's

De ‘Namaste’ een mudra van eerbied;

We brengen beide B1-handen met de palmen tegen elkaar. Het is de meest gebruikte mudra in Yoga. Dit symbool komt uit het Hindoeïsme (Eng. Divine Salute; Ned. ook: Hartegroet; Sanskr. ook: Namaskara Mudra, Anjali Mudra, Atmanjali Mudra, anjali = handpalmen-samenbrengen, atman = ziel, mudra = gebaar, namaste = groet).

Op de afbeelding hieronder zien we ‘Louis van Gorkom’ die de Namaste laat zien. Hij zit daarbij op de bank in de huiskamer aan de Bouriciuslaan nummer 57 in Drachten.

Louis van Gorkom toont de Namaste.

De Namaste komt uit het Hindoeïsme en dus ook uit Yoga. Als symbool is er een overeenkomst met de Bidgreep. Gebruiken we de Namaste als oefening, dan kunnen we de vorm op vele plaatsen maken. Zo kunnen we het geheel met de handen boven ons hoofd strekken. Een echte uitdaging voor lenige mensen is de Namaste achter de rug.

Rest ons nog een aantal andere deelvormen te noemen zoals: Armbinding, de Armschroef, de Gekeerde-Bidgreep, de Gespgreep, de Greep, de Lotusvorm, de Polsflap, de Rugboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.