Yoga-onderdelen

De ‘Lotusvorm’ - een haptoyogavorm

Het kruizen van de benen, zodat de wreven op de bovenbenen liggen noemen we Lotusvorm. De Sanskrietnaam van dit onderdeel is Padma. Ter voorkoming van blessures moeten we de Lotus als kind reeds aanleren. Maakt de Lotus deel uit van een asana, dan ademen we in die houding rustig door.

Een onderdeel in vele asana's

Naast de basis voor meditatie, vormt de Lotus de aanvulling op diverse asana's. Over het algemeen maakt het toevoegen van de Lotus (Padmasana) een uitdagendere variant. De afbeelding hieronder laat de Lotusvorm (Padma) in de bekendste ofwel zittende positie zien.

De Lotusvorm in zittende positie.

Een vorm zoals de Lotus noemen we een blokkade; dat wil zeggen dat de vorm niet uit zichzelf niet uit elkaar valt. Dit betekent wel dat bij net onvoldoende lenigheid de Lotus een gevaarlijke strek- en stuikvorm vormt. We kunnen de hier beschreven oefenvorm alleen aanleren als kind, ofwel voor het twaalfde levensjaar. Een poging op latere leeftijd heeft een groot risico op het yogaknietje in zich.

Meestal is de vorm met Lotus de klassieke asana; de vorm zonder Lotus is dan over het algemeen lichter. De compensatiehouding van de Halasana, de Matsyasana is hier een goed voorbeeld. Wie op latere leeftijd instapt en zuinig op z'n knieën is, maakt de Matsyasana dus in de vorm van een variant, met gestrekte benen! Het kan echter ook andersom. Alle Keerlingen zoals de Niralamba Sarvangasana en veel Semi-Keerlingen zoals de Halasana kunnen we van een Lotus voorzien; pas daarbij wel op voor vallen! Om dit verhaal compleet te maken, moeten we nog even de andere benoemde onderdelen noemen: de Armbinding, de Armschroef, de Bidgreep, de Gespgreep, de Gekeerde-Bidgreep, de Greepvorm, de Namaste, de Polsflap, de Rugboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.