Yoga-onderdelen

De ‘Gespgreep’ voor sterke armspieren;

We verbinden de handen door deze met een A1-hand en een A-klauwhand onderling gekeerd in elkaar te haken.

Op de foto hieronder zien we het maken van de Gespgreep. Het is de lesgever ‘Louis van Gorkom’ die deze deelvorm (dit onderdeel) laat zien. Hij zit op de bank in de huiskamer aan de Bouriciuslaan 57 in Drachten.

Louis van Gorkom laat de Gespgreep zien.

De foto hierboven is te onduidelijk om de Gespgreep na te doen. We gaan dus nog wat dichterbij kijken met het detail op de afbeelding hieronder.

Louis van Gorkom laat de Gespgreep zien (detail).

We zien dan dat de duim van de rechter klauwhand (op de foto links) midden op de linkerhand ligt. We gebruiken de Gespgreep om onze armspieren te versterken. Hiervoor brengen we onze bovenarmen uit elkaar. Vergeet daarbij niet de handvormen zo-nu-en-dan te verwisselen.

Allereerst kunnen we Gespgreep voor ons lijf maken. Dit reikt van even boven onze knieën tot maximaal boven ons hoofd. Maar deze Greep is ook achter ons lijf mogelijk. Bij onze billen verschilt het gebruik van de Greep niet van die voor ons lijf. Brengen we de Greep hier verder omhoog dan gaat de lenigheid in de schouders een rol spelen. Hierin kunnen we soms ook de Gespgreep door de Bidgreep of de Gekeerde-Bidgreep vervangen. Bovendien kent haptoyoga een hele serie van dergelijke onderdelen zoals: Armbinding, de Armschroef, de Greep, de Lotusvorm, de Namaste, de Polsflap, de Rugboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.