Yoga-onderdelen

De ‘Bidgreep’ - een haptoyogavorm

We verstrengelen de vingers van beide handen zodat deze verbonden zijn. Eventueel mogen we daarbij onze handpalmen tegen elkaar brengen. Maakt de Bidgreep deel uit van een strekoefening, dan ademen we in de houding rustig door.

Het samenbrengen van de handen

We zien op de afbeelding hieronder handen in de Bidgreep tegen de buik van ‘Louis van Gorkom’. Hij zit op de bank en drukt met deze Bidgreep de huid van zijn buik wat omhoog, zodat deze tegen het middenrif uitpuilt.

Een Bidgreep tegen de buik van Louis van Gorkom.

Bij de komst van de ouderdom ontstaat er meer ruimte in de huid. Dit is een normaal verschijnsel. De eeuwige jeugd bestaat niet! Het gaat bij de hier getoonde Bidgreep om de vorm, die in het Protestante Christendom worden gebruikt in het gebed.

Haptoyoga kent diverse vormen van het samenbrengen of verbinden van de handen. Ter vergelijking kijken we naar de mudra Namaste. De vorm waarbij we de Bidgreep boven het hoofd maken wordt apart benoemd als Gekeerde Bidgreep. Dit is ook zo'n onderdeel. Haptoyoga kent een hele serie van deze onderdelen zoals: Armbinding, de Armschroef, de Greep, de Lotusvorm, de Polsflap, de Rugboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.