Yoga-onderdelen

De ‘Armschroef’ - een haptoyogavorm;

We slaan voor de borst beide armen om elkaar waarbij de handen in elkaar grijpen, zodat een strekking ontstaat (Ned. ook: Slurfvorm; Eng. Trunk Arm Game).

Een tegenhanger van de Greep

Met de Armschroef zoals de heer op de afbeelding toont strekken we de bovenrug ter hoogte van de schoudergordel. We ademen in alle benaderingen gewoon door. Hierin is deze strekhouding de tegenhanger van de Greepvorm. In de klassieke benadering van Yoga (Yoga-Nagna) is de Armschroef onderdeel van de Garudasana.

Het maken van de Armschroef (Louis van Gorkom).

Deze strekvorm kan echter samen gaan met veel meer oefenvormen. Daarom benoemen we de yogavorm in haptoyoga apart. Zo vinden we de vorm ook in de Neushoornhouding en de Neushoornmove. De verwante remedialvorm heet Stoel-Neushoorn. Vanzelfsprekend kunnen we de Armschroef op twee manieren maken. Probeer ook eens de handen van het lijf af te bewegen. Verder kunnen we nog kijken naar de Armbinding, de Bidgreep, de Gespgreep, de Gekeerde-Bidgreep, de Lotusvorm, de Namaste, de Polsflap, de Rugboog, de Stronkvorm, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.