Yoga-onderdelen

De ‘Armbinding’ - een haptoyogavorm

Het over elkaar slaan en blokkeren van de armen. Dit is een manier om de schoudergordel te strekken, die belangrijk wordt bij het toenemen van de leeftijd.

Met de handen over elkaar

In de lichte ovaal op de afbeelding hieronder, bevindt zich de Armbinding. Het gaat hier om het over elkaar slaan van de armen. In volkstaal spreken we dan van ‘met de armen over elkaar’.

Een kalende Louis van Gorkom maakt de Armbinding.

In de klassieke Yoga en daarmee Yoga-Nagna komt de Armbinding niet voor. In haptoyoga is dat in diverse remedial- en aangepaste vormen echter anders. Nu zijn deze vormen als we dit voor de site schrijven, nog naamloos, dus is het gebruik van de naam Armbinding de enige manier om deze aanpassingen in de les te duiden.

Deze strekhoudingen worden veelal staande of op een stoel (rolstoel) zittend in een serie samen met de Armschroef, de Gekeerde-Bidgreep en de Greep gemaakt. Bij een strekking met de Armbinding gaat het vooral om torsen en tillen. Zo kunnen we de Armbinding tegen ons voorhoofd leggen en daarbij achterwaarts buigen. Deze vorm van uitrekken is ook handig bij lange mensen en een laag plafond. Ook mogen lenige mensen de Armbinding achter hun rug maken. Vanzelfsprekend kunnen we de hier beschreven deelvorm op twee manieren maken. Daarnaast kunnen we nog meer onderdelen uit haptoyoga noemen met: Bidgreep, de Gespgreep, de Lotusvorm, de Namaste, de Polsflap, de Rugboog, de Stropvorm, de Teensteun, de Voetgreep, de V-Strekking en de Vuiststeun.