Yogahoudingen

De ‘Vīrabhadrāsana’ - een āsana

Bij de Virabhadrasana strekken we ons lichaam op één been horizontaal en daarbij trachten we het evenwicht te bewaren (Ned. Heldhouding; Sanskr. asana = houding, vira = held).

Over helden gesproken

We vinden nogal wat helden in de traditie van Yoga. Dit geeft verwarring in de Nederlandse naamgeving. Onze keuze is de houding die onze veronderstelde heldin op de primitieve tekening hieronder maakt de Held te noemen.

Een tekening een intense benadering van de Virabhadrasana.

Zo spreken we dus ook van Heldhouding, ofwel Virabhadrasana. De asana is vernoemd naar de held Virabhadra uit het epos Kumara sambhava. Het “vira” in de naam betekent “held”.

In de hier beschreven houding ademen we gewoon door. Daarbij nodigt de houding uit tot het maken van varianten. Zo kunnen we de achterwaartse boog intensiveren. Of van het bovenste been de knie buigen en daarbij gelijktijdig de armen als vleugels van een vogel spreiden. Ook kunnen we de armen in een Gekeerde Bidgreep of een Armschroef brengen. Hiervoor moeten we dan voor het evenwicht, de knie van het bovenste been licht buigen.

Maken we een variant van de hier beschreven houding met de Stronkvorm, dan kunnen we het been niet heffen voor het evenwicht. Onze billen gaan dan naar achteren en we maken de houding alleen met ons bovenlijf. Eventueel gebruiken we bij het aanleren een barre of meubel als steuntje. Aanvullend noemen we hier nog de Natarajasana.