Yogahoudingen

De Vartulāsana - een lenigheidsasana;

Vanuit rugligging brengen we onze benen omhoog en dan verder tot over ons hoofd. Vervolgens slaan we onze armen om onze benen. Zo dubbelgevouwen ademen we enige tijd rustig door (Eng. Scale Pose; Ned. Clip, Clipbalans, Cliphouding, Schaalhouding; Sanskr. asana = houding, baddha = ingesloten, tula = balans, vartula = schaalvormig).

Vergelijk de Vartulasana met de Halasana. Bij beide houdingen vouwen we ons lijf dubbel. In de Vartulasana is de lenigheidsvraag veel groter. We zien deze asana in de tekening hieronder. Het is een schematische tekening, dus het tweede been wordt achter het eerste verondersteld.

Een schematische weergave van de Cliphouding.

De symbolische grasjes duiden het naturisme. In de praktijk gebruiken we een yogamatje! Het is een belangrijke houding binnen kinderyoga. We gebruiken daar de naam Clip afgeleid van Cliphouding. De persoonlijke lenigheid kunnen tevens veroveren in de Tanghouding.

De Vartulasana kent alleen een statische fase waarin we rustig doorademen. In de sessie plaatsen we de houding ergens aan het eind van inspanningsfase. Daar combineren we de asana met andere houdingen, die we eveneens op onze rug maken. De dynamiek wordt gevormd door het aannemen van de houding. Afhankelijk van de gegeven tijd kunnen we de houding een paar keer maken.