Een yoga-aspect

De Valakhilyāsana een āsana

Vanuit de Hanumanasana buigen we achterwaarts en grijpen we met beide handen het achterste, gestrekte been even voorbij de knie (Eng. Heavenly Spirit Pose; Ned. Heilige-Geesthouding, Spagaat-Duifhouding; Sanskr. ook: Purna Valakhilyasana, Paripurna Valakhilyasana, asana = houding, Deva = God, Valkila = geest-van-Shiva; Verz. Bekkenruimer, Duif).

Niet voor iedereen weggelegd

Deze houding vormt een intensivering van de Eka Pada Raja Kapotasana. We hebben ons afgevraagd of we de Valakhilyasana moesten opnemen. Soms echter is een waarschuwing op zijn plaats. De meeste mensen zijn niet lenig genoeg voor de hier te beschrijven asana en zullen dat nooit worden!

Het oordeel van de docent!

Voor wie als kind met Yoga is begonnen kan de docent van mening zijn dat de lichaamsbouw geschikt is voor het beoefenen van de Valakhilyasana. Wie op eigen initiatief begint aan deze asana, loopt een gerede kans op een ernstige, levenslange rugblessure.

Een schematische weergave van de de Valakhilyasana.

De afbeelding hierboven toont de Valakhilyasana in een symbolisch vorm. De rode punt geeft de plaats aan waar de asana het meest stuikt. Verder veronderstellen we de tweede arm achter de eerste.

De houding past bij ons lijf en we beoefenen deze in volle tevredenheid al jaren. Dan toch komt er een moment, dat we de houding weer links moeten laten liggen. Dit komt omdat de tussenwervelschijven met het toenemen van de leeftijd dunner worden. Daardoor wordt de mate waarin de houding stuikt intenser. Met dit stuiken neemt het risico op blessures toe. Dus ouderen kijken naar de Hurk-Duifhouding als alternatief.

Nog even over de naam

In het Hindoeïme is “Vamadeva” het bewarende aspect van Shiva (Goddelijk aspect). Door de geest Vamadeva blijft het universum behouden. De yogi ervaart Vamadeva in de vorm van water. Nu zijn de rivieren in India zo vervuild, dat we onderdompeling daarin beslist moeten afraden. Haptotantra is religieus neutraal. Dus zullen we religie alleen in sommige namen tegenkomen. De cursist kan evetueel  — met behulp van de docent —  bepaalde elementen uit de eigen religie toevoegen.