Yogahoudingen

De Ṭiṭṭibhāsana - een āsana

Steunende op beide handen brengen we de Konasana omhoog, zodat onze benen  — vlakbij de ellebogen —  tegen onze bovenarmen steunen (Eng. Firefly Pose; Ned. Vuurvlieghouding; Sanskr. asana = houding, tittibha = vuurvlieg; Verz. Bekkenruimer, Lift).

Een intense Lift

De onderstaande tekening toont de uitvoering van de Tittibhasana. Het naar voren hellen van de armen is op de tekening niet duidelijk. Daardoor kunnen we met de bovenbenen op de bovenarmen steunen.

Een tekening van de Tittibhasana.

Het risico op blessures zit vooral in onze polsen, want deze dragen ons volledige lichaamsgewicht. Om deze blessures te voorkomen mogen we de houding in het begin slechts enkele seconden aanhouden. Gaat het goed dan mogen we deze seconde(n) langzaam  — over de tijd van weken —  opvoeren. We gaan daarbij wel uit van maximaal 1 keer per dag uitvoeren.

Wie de kracht of de lenigheid voor deze asana mist kant de houding gewoon niet maken. De voorbereiding voor de hier beschreven houding bestaat uit het regelmatig beoefenen de Oorknie-, de Plank- en de Ploeghouding.