Yogamoves

Het lostrillen met ‘sidderen’

Sidderen is een massagetechniek, waarbij we in de huid een oppervlakkige een trilling aanbrengen.

Op de foto hieronder zien we de bovenbenen van ‘Louis van Gorkom,’ die het aanleren van sidderen laat zien. We kijken van boven op zijn rechter bovenbeen, (links op de afbeelding) dat trilt van de siddering.

Louis van Gorkom toont het sidderen (detail).

De arm boven dat bovenbeen, die de trilling (siddering) veroorzaakt is nog onscherper als het bovenbeen. Deze arm maakt een zijwaartse heen-en-weer beweging, waarbij de handpalm de huid meeneemt. Voor de duidelijkheid zetten we deze hand in de volgende foto even stil.

De hand staat nu stil (Louis van Gorkom).

We zien nu een de rug van een 5-hand. Dit mag ook een B-hand waarbij de vingers tegen elkaar liggen zijn. Het aanleren van sidderen vraagt veel oefening. We dienen dit zowel met de rechter als de linkerhand te beheersen. Zijn we rechtshandig dan moeten we links het meeste oefenen. Een vaardige siddering voelt bij ons maatje goed aan. Een variant bij het beoefenen is de Polsflap. Verder is het zinvol als aanvulling nog een aantal vergelijkbare onderdelen en Moves te noemen zoals de: Armbinding, de Armschroef, de Balansbuiging, de Bidgreep, de Gekeerde-Bidgreep, de Gespgreep, de Greep, het Lostorsen, de Lotusvorm, de Rugboog, de Stronkvorm, de Teensteun en de V-Strekking.