Yogahoudingen

De ‘Neushoornmove’ - een Haptoyoga-Move;

We maken een lage Armschroef en bewegen deze langzaam van links naar rechts en omgekeerd (Eng. Rhino Move; Ned. spreek uit: Neushoornmoeve).

We doen een Neushoorn na

Bij deze bewegingsvorm doen we een neushoorn na, die een geur peilt door zijn kop heen en weer te bewegen. Op de afbeelding hieronder, zien we dit vanuit een rolstoel, als onderdeel van Remedial-Yoga. Hiervoor moeten we de rug losjes kantelen en torsen.

Een oude Louis van Gorkom maakt de Neushoornmove.

Naast bij een remedial benadering van yoga is de Neushoornmove ook interessant voor de peuter- en kleutergroepen binnen kinderyoga. De Armschroef beperkt de borstadembeweging, dus de nadruk ligt op de buikademhaling. De Balmove, de is een variant, die deze adembeperking niet kent.

Vanzelfsprekend kunnen we de hier besproken Move ook staand-, knielend- en zittende uitvoeren. De hurkende variant heeft de intensiteit van een asana; we spreken dan van de Neushoornhouding. De Neushoornmove wordt meestal gebruikt als onderdeel van een yogaflow samen met andere houdingen, oefeningen en Moves. In het bijzonder wijzen we op de Balansbuiging, de Garudasana, de Gomukhasana, de Greepvorm en de Wilghouding.