Yogahoudingen

De ‘Fonteinmove’ - een Haptoyoga-Move;

We verbeelden in de Fonteinmove het water van een spuitende fontein met armen en handen. Water staat voor leven; allen de aanblik van een fontein geeft ons nieuwe energie. Probeer bij het uitbeelden het water te worden; althans in gevoel. De Moves zijn allereerst meditatief.

Meer dan uitbeelden van een fontein

Een mogelijke uitgangspositie is de voor de Fonteinmove de Ruiterhouding. We komen flink laag en omvatten de denkbeeldige waterstraal met twee C-handen. Vervolgens volgen we zo de denkbeeldige waterstraal, waarbij we ons gehele lijf langzaam strekken. Beide naar boven wijzende handen nemen tijdens deze strekkende beweging de vorm van een vijfhand (5-hand) aan. Deze toestand toont de op de afbeelding hieronder.

Een oude Louis van Gorkom maakt de Fonteinmove.

Een mogelijke uitgangspositie is de voor de Fonteinmove de Ruiterhouding. We komen flink laag en omvatten de denkbeeldige waterstraal met twee C-handen. Vervolgens volgen we zo de denkbeeldige waterstraal, waarbij we ons gehele lijf langzaam strekken. Beide naar boven wijzende handen nemen tijdens deze strekkende beweging de vorm van een vijfhand (5-hand) aan. Deze toestand toont de op de afbeelding hierboven.

Vervolgens laten we met twee douchehanden (vingers naar beneden gericht) in een neerwaartse beweging het water zijwaarts van ons lijf weer naar de grond regenen. Over het algemeen wordt deze beweging een aantal keren herhaald. Hierbij zitten we de natuurlijke adembeweging niet in de weg. We kunnen echter de bewegingsvorm ook met andere Moves combineren. Zo noemen we hier de Balmove, de Bloemmove en de Neushoornmove. Naast staande uitvoering is ook de knielende en de zittende vorm eventueel in een rolstoel mogelijk. Zoeken we een echte uitdaging, dan kunnen we deze Move  — eventueel samen met andere Moves —  uitvoeren op één been, zoals in de Garudasana.