Een yoga-aspect

De Move het duiden van beweging

Asana kan niet zonder beweging, al is het maar om die houdingen aan elkaar te verbinden. In haptotantra duiden we de elementen met de nadruk op beweging met het begrip ‘move’. Dit begrip komt uit het Engels. We spreken het dus uit als ‘moeve’.

Soms zien we het aan de naam

Bij de de oefening in de afbeelding hieronder staat het achtervoegsel ‘move’ in de naam. We zien dit bij de Fonteinmove op de afbeelding hieronder. Het is een oefening die past in Remedial-Yoga.

Niet alle dynamische oefeningen dragen ‘move’ in hun naam. De Balansbuiging hieronder is een voorbeeld. Ook dit is een oefenvorm gericht op ouderen en kwetsbare mensen.

Met de Balansbuiging kunnen ouderen werken aan hun gevoel voor evenwicht. Voor jonge, lenige mensen zijn er in de klassieke yoga voldoende asana's om te werken aan hun gevoel voor evenwicht zoals de Vrksasana en de Virabhadrasana.

Bij de ouderen, met een beperking in de vaardigheid het evenwicht te bewaren, voldoen deze yogavormen niet meer. De trage beweging maakt de Balansbuiging completer en kunnen we het geheel duiden met één naam. Asana's kunnen we ook combineren tot een geheel ofwel yogaflow.

Sidderen (zie de afbeelding hierboven) is een voorbeeld van de heel, snelle beweging. Een variatie op sidderen is pulsing, ofwel het met een trilling passiefbewegen van ons passiefmaatje in bijvoorbeeld de Motvorm. Voor veel Moves zoeken wij nog naaktmodellen, zodat we ze op video kunnen vastleggen. Hier volgt dan alvast de links naar een aantal Moves: de Balansbuiging, de Balmove, de Bloemmove, de Fonteinmove, het Lostorsen, de Neushoornmove, de Polsflap, het sidderen en de Tantraschommel.