Yogamoves

De ‘Mārjāryāsana’ - een yogaflow

De Marjaryasana ofwel Katflow, waarin we de rug losmaken door een sluipende kat na te bootsen. Hierbij maken we de rug zowel bol als hol, waarbij we rustig doorademen; gecombineerd met de Poortvorm ook Bilasana (Eng. Cat Pose, Cat Flow; Ned. Kathouding, Katoefening, Katflow, Sluiperflow, Sluiperhouding; Sanskr. asana = oefening, bitila = koe, marjara = kat).

De lenigheid van de rug

Een katje dat je maar beter niet zonder handschoenen kunt aanpakken. Het wordt gebruikt als symbool voor de vrouw, die van zich af kan bijten. De onderstaande oefenvorm is vooral geliefd bij meiden. Heren missen vaak de lenigheid, daarom zouden we er bij jongens meer aandacht aan moeten besteden.

Een symbolisch weergave van de Sluiper binnen de Marjaryasana.

Bij de meeste asana's gaat het vooral om de statische fase. De Marjaryasana is een buitenbeentje, waarbij het gaat om de beweging, ofwel flow. We kunnen de gehele beweging opdelen in kenmerkende momenten. Zo kunnen we het Konijn als mogelijk beginpunt nemen. De vorm op de afbeelding hierboven met de duiding ‘Sluiper’ vormt het midden van de cyclus. Dan volgt de Poort en gaan we weer terug naar het Konijn.

Een onduidelijk oorsprong

We hebben uitgebreid gezocht naar de Marjaryasana als klassieke asana. In de oudere vertaalde literatuur komt deze asana als zodanig niet voor. We vinden we de oefening in boekjes over yoga voor beginners. We krijgen dus het vermoeden, dat de naam Katoefening in het Westen is ontstaan. Later heeft iemand er waarschijnlijk een Sanskriet-vertaling aan toe gevoegd.