Yogahoudingen

De Keerling een verzamelnaam;

Het gebruik van verzamelnamen komt voort uit het lesgeven aan cursisten die qua lenigheid veel verschillen. Voor veel meer verzamelnamen moeten we voorlopig helaas naar ons lesmateriaal verwijzen; we zoeken naaktmodellen voor deze site.

Een principe onder een naam brengen

De afbeelding hier onder toont twee Keerlingen. Links iets naar achteren staat met een donkere huidskleur een dame die de Salamba Sarvangasana maakt en rechts op de voorgrond staat in een lichtere huidskleur een dame die de Salamba Sirsasana maakt. Bij beide asana's is de houding ten opzichte van de zwaartekracht omgekeerd.

Twee verschillende Keerlingen.

Deze houdingen vatten we samen in de verzameling Keerling. Verzamelnamen zijn dus handig bij het lesgeven aan cursisten, die in lenigheid en vaardigheid nogal verschillen. De cursist kan zelf, een bij het eigen lijf passende variant kiezen. De belangrijkste functie van Keerlingen is het oefenen van de vaatwanden. Aan andere Keerlingen kunnen we nog noemen de Hellinghouding, de Kaarshouding, de Niralamba Sarvangasana en de Pincha Mayurasana. Dan zijn er nog de Semi-keerlingen de Adho Mukha Svanasana, de Halasana en de Karnapidasana.