Yogahoudingen

‘Gekruiste-Voetgreep’ een haptoyoga-vorm;

Vanuit de Langzit- of de Spreidzithouding kruizen we onze benen en vervolgens buigen we naar voren en vervolgens grijpen we onze voeten. Daarbij trekken we onze tenen aan zodat een strekking achter het onderste been ontstaat.

De Gekruiste-Voetgreephouding is als variant van de Tanghouding ontwikkeld met het oog op ouderen. Een blik op de afbeelding hieronder, doet de lezer beseffen, dat we de houding minimaal twee keer moeten uitvoeren.

Louis van Gorkom toont de Gekruiste-Voetgreep.

Op de foto nu hierboven zien we ‘Louis van Gorkom’ deze Gekruiste-Voetgreep maken. De strekking ligt hierbij op het onderste been. Hij moet dus zijn benen verwisselen om de strekking achter het andere been te leggen. In de praktijk geeft hij de meeste aandacht aan het been met het sterkste strekgevoel, door de tenen van die voet naar zich toe te halen.

Het moet de beoefenaar duidelijk zijn, dat we de Gekruiste-Voetgreep ons lijf rustig doorademen. Afleiden kunnen we in de hier beschreven houding niet. Het strekgebied ligt namelijk direct tegen de ondergrond. We kunnen er dus niet bij. Voor het afleiden kijken we dus naar de Kraanhouding. We kunnen we dan de strekking door een maatje met een duster laten afleiden.