Yogahoudingen

De Enkelzijdige-Walvishouding;

Ofwel vanuit Kortzit strekken we een been en vervolgens buigen we naar voren, waarbij we de enkel van het opgezette been pakken voor de voorwaartse strekking. Als alternatief kunnen we ook vanuit Langzit één knie opzetten en vervolgens de bijbehorende enkel pakken voor de strekking. De naam is afgeleid van de Walvishouding.

Een alternatief voor de Tanghouding

Bij de op de foto hieronder getoonde variant van de Tanghouding, ligt de strekking achter het gestrekte been. We kunnen de houding ook duiden, als een variant van de Walvishouding of de Stoel-Walvis.

Een bejaarde Louis van Gorkom maakt de Enkelzijdige Walvishouding.

Op de afbeelding nu hierboven, zien we een bejaarde Louis van Gorkom, die de Enkelzijdige-Walvishouding voor doet. Het rechte been waarin de strekking wordt gevoeld, ligt rechts op de voorgrond. Het is niet de bedoeling dit been zijwaarts weg te draaien, want dan verdwijnt de strekking. De voet blijft dus met de tenen naar boven wijzen. We houden daarbij deze strekking enige tijd aan. Dan komt de strekking achter het andere been aan bod.

Een dynamische fase kent de Enkelzijdige-Walvishouding niet. We kijken voor een vervangende aanpak naar de Kraanhouding. Eventueel kunnen we ook een alternatief zoeken, in het vaker achter elkaar aannemen van de Draaibrughouding.