Yogahoudingen

De Enkelzijdige-Sprinkhaanhouding;

Ofwel een been heffen vanuit Buikligging (Eng. Half Locust Pose; Ned. ook: Halve Sprinkhaanhouding; Sanskr. transcr. benadert de Ardha Salabhasana of Ardha Shalabhasana).

De afbeelding hieronder toont een variant van de Enkelzijdige Sprinkhaanhouding. Deze houding is simpel van opzet. We tillen vanuit Buikligging één been van de vloer. Het andere blijft op dat moment op de vloer liggen. De variaties ontstaan door de positie van de armen.

Een bejaarde Louis van Gorkom maakt de Enkezijdige Sprinkhaan.

‘Louis van Gorkom’ helpt op de afbeelding het tillen met de hand tegen het bovenbeen. Zo is de houding lichter. Een duidelijke grens tussen de Enkelzijdige Sprinkhaanhouding de Ardha Shalabhasana is er niet. De Ardha Shalabhasana was bedoeld voor mensen met een zeer lenige rug. De Louis op de afbeelding is op leeftijd en mist inmiddels deze lenigheid.

De Enkelzijdige Sprinkhaanhouding wordt in haptoyoga vooral gebruikt vanwege zijn dynamische fase. Voor de statische fase kiezen we meestal de Sprinkhaanhouding want deze keuze geeft tijdwinst. In de dynamische fase heeft afwisselend links-rechts tillen meer invloed op het bekken, ten opzichte van een tijdje op-en-neer tillen aan één kant en dan even lang aan de andere kant. Deze hier besproken yogavorm krijgt meestal een plek in de inspanningsfase.