Aan de slag met HTML5

We werken aan het blok article

Deze tekst behoort nog bij de header ofwel het blok bedoeld voor de koppen. We moeten dus een duidelijk onderscheid maken tussen koptekst en hoofdtekst. Het blok article  — dat we hier testen —  is bedoeld voor de hoofdtekst.

Dit is het echte begin van het artikel (<article> [...] </article>). Bij de overstap naar HTML5 is het een nieuwe tag voor HTML. We zien dat de tekst binnen deze opdracht  — ofwel tussen de tags —  in IE 8 over de volle breedte van de window staat. Met IE 11 staat de tekst mooi rechts, zoals dat hoort.

In deze tekst wordt dus het onderwerp van de pagina geplaatst. Als de inhoud van een artikel slechts over één compact onderwerp gaat, kunnen we <article> door <main> vervangen. In andere gevallen kan <main> de kern van het artikel (de site) duiden. De tag main is dan bedoeld om bijzondere browsers voor gehandicapten beter te doen functioneren. Helaas moet ik tot de conclusie komen dat mijn editor Notepad++ de tag main nog niet pakt. We laten het element main, dus maar even liggen voor de toekomst.

Om rekening te houden met de moderne, mobiele apparaten, mogen links hier niet te dicht bij elkaar staan. Er moet minstens een regel of een woord tussen zitten. Onze vrijwilligers  — die meehelpen de tekst in te vullen —  dienen daar terdege rekening mee te houden. Slechts 1 link per alinea is nog beter! In tegenstelling tot een boek, mag in een website de tekst niet te lang worden!

We kunnen dit file kopiëren en aldus als sjabloon gebruiken. Dan kunnen we gaan stoeien met onze oude HTML-kennis. Als we de opdrachten (tags) met invloed op de lay-out weglaten, zitten we voor HTML5 al aardig goed, want dat zijn de verouderde elementen (tags). Voor een snelle ombouw van de site “Natspel” naar HTML5 is het nog te vroeg. Deze sjablonen zijn daar nog niet klaar voor; echter experimentjes in een leerproces, dat is een andere zaak; wie neemt deze handschoen aan? Laten we voor hen gaan kijken naar, en experimenteren met de onvermeidelijke invloed van HTML op de lay-out

Natugroetjes, Louis van Gorkom.