Vrijheidskwartier - roman...

25d. Worsteling met de roddelpers

Tineke's oudjaar

‘Tineke staat voor het grote raam, dat vanuit het dorpshuis naar de weg uitkijkt. Het is het eind van de middag. Ook is het eind van het jaar. Oudejaarsavond ligt voor haar. Er zit een bezem in de lucht. Volgens de legenden de aankondiging van een heksennacht. De zon is nu geheel achter de horizon verdwenen. De strakke wolkenslierten kleuren paars. In de verte klinkt een enkele vuurwerkknal. In het weiland voor haar is de oudere jeugd bezig melkbussen in te graven. Het is net een Javaans schimmenspel. Ze moeten eerst de sneeuw verwijderen; dan hakken met een houweel, want de grond is bevroren. Karbitschieten is een traditie in Steenbergensluis. De heksen hebben de verkeerde nacht gekozen voor hun grote vergadering, want vannacht zal de stilte ver te zoeken zijn!

Het dorp heeft dit jaar haar rechten teruggekregen. Al een halve eeuw was het slechts een buitenwijk van Steenbergen. Maar de spirit van de bewoners heeft het karakter behouden. Toen kwam de strook nieuwe natuur tussen Steenbergen en het dorp. En bij de opening van het nieuwe dorpshuis heeft de jonge koningin de blauwe borden geplaatst. Het was groot feest in het dorp. Nu zijn er zelfs plannen om de sluis te restaureren.

Het Dorpshuis is de vroegere sauna ‘Eikelenbos’ die over de kop ging omdat de maatschappij weer eens een preutse golf doormaakt. Volgens Tineke komt dat door ‘de nieuwe verzuiling’. Na maanden van leegstand kon ‘de Stichting Nieuw Dorpshuis Eikelenbos’ het gelukkig kopen; een geluk bij een ongeluk.

Tineke draagt de toplessjurk, die ze in ‘Het Vrijheidskwartier’ heeft gekocht. Het wordt tijd om voor haar nieuw herwonnen vrijheid uit te komen, want anders ontstaat er roddel in het dorp. Ze heeft de hele dag hard gewerkt. In de keuken staat het resultaat af te koelen; schalen vol appelflappen en oliebollen. Haar oliebollen met blokjes Goudrenet van de appels uit haar eigen boomgaard zijn geliefd om de frisse smaak. Het recept echter  — dat van haar moeder komt —  heeft ze nooit verklapt.

Voor Tineke is het een vruchtbaar jaar geweest. Ze heeft veel ervaren en geleerd. Haptotantra was een gok met een reuze drempel, maar het was zeker de moeite waard.

‘Tineke, die jurk staat je fantastisch zegt de conciërge van het dorpshuis.’

‘Echt Jaap?’ vraagt Tineke met uitdaging in haar stem.

‘Ja Tineke je hebt mooie borsten met sieraden van tepels. Die theezakjes van mijn vrouw, hangen wat te veel voor zo'n avonddress. Op het strand is dat wat anders, daar mag ze van mij best van haar vrijheid genieten.’

Hij komt uit de grote stad. Eénmaal met pensioen heeft hij hier een bungalow laten zetten. Zij ligt regelmatig achter huis naakt te zonnen. Het zijn makkelijke mensen. Nu is hij onbezoldigd conciërge van het dorpshuis en mede daardoor geheel opgenomen de dorpsgemeenschap.

Die positieve reactie doet Tineke goed. Ze vraagt zich af hoe de anderen zullen reageren. Het is inmiddels bijna donker. De neonstraatlantaren begint fel roze. Weldra als het donker is zal hij zijn oranje gloed verspreiden. Daar komt het busje van de band aan. Jongelui slepen grote luidsprekerboxen naar binnen.

De jeugdcommissie heeft de kleine sauna weer aan de praat gekregen. Op zolder stond in een hoekje nog een kapotte saunakachel. Het is een paar technische jongelui gelukt het ding te repareren. Vanavond is de officiële in gebruik name. Voor alles apart is onvoldoende ruimte, dus heeft het bestuur na veel discussie besloten om de kledingkeuze in het gebouw vrij te laten als de sauna aan staat; want dat gedoe met badjassen werk alleen maar remmend. Je wil per slot van rekening de actieve jeugd niet naar de stad jagen.

Er komt een jonge dame binnen. Tineke ziet in de weerspiegeling van de ruit dat ze een badlaken in de vorm van een straplessjapon draagt. Vlak voor de barkruk maakt ze het badlaken los. Ze vouwt het op en legt het op de kruk. Dan gaat ze zitten. Haar gebronsde naaktheid glimt in de zachte verlichting boven de bar.

Tineke is verheugd: ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer,’ ze loopt gelijk naar de bar om de jonge dame te bedienen, want dat is haar taak vanavond. In een ooghoek ziet Tineke dat jaap een paar extra houtblokken op het vuur legt. Hij geeft haar een knipoog; warmte en sauna hoort bij elkaar.

Wordt vervolgt met: 25e. Sombere momenten.