Vrijheidskwartier - roman...

18b. Overleg op hoog niveau

Bijna een tv-ster

De overhaast geïmproviseerde tv-studio staat in de overdekt winkelstraat van ‘Het Vrijheidskwartier’. Fatima moet nog even wennen aan de felle lichten. Dick heeft haar zojuist telefonisch gevraagd en nu zit ze er al. Ze schijnt iets te hebben met tv-optredens. Goed, die paar miljoen kijkers deren haar niet meer. Ze komt in het zelfde programma, waarna ze zojuist thuis heeft zit te kijken. Fatima vindt het wel leuk dat de presentatrice ook in haar blootje is; maakt alles gewoner. Ze beseft terdege dat ze hier zit om het nudisme te verkopen. Marianne zit  — in haar functie van voorzitter van de bewonersraad — naast haar. Dick is er nog niet. Fatima vraagt zich af waar hij blijft. Nu ze nog niet in de lucht zijn vindt er een soort oriënterend gesprek plaats...

‘Fatima Tahir die naam klinkt moslim; klopt dat Fatima,’ vraagt de presentatrice Toos.

‘Ja, dat klopt; het is een heel proces geweest,’ antwoordt Fatima. Zonder aarzelen gaat ze verder met: ‘Het begint al als tiener. Je gaat stiekem met een vriendin mee naar het naaktstrand. Daarnaast ben je het keurige meisje met het hoofddoekje; helemaal volgens het clichébeeld.

‘En Fatima?’ vraagt Toos door.

‘Het was heerlijk op het naaktstrand en de jongens daar deden eindelijk een keer gewoon. Die positieve ervaring is in de diepte blijven hangen. Toen kwam haptotantra yoga ofwel de yoga van het voelen. Het was een experimentele benadering van ene Louis. Later werd het mij duidelijk, dat het feitelijk een tantrisch systeem is. Omdat in haptotantra kleding in de weg zit, kwam ik vanzelf via een toplessgroep bij het nudisme terecht,’ ondertussen kijkt ze naar de monitor die weer de andere studio toont; de textielstudio. Imam Hassan is daar een van de deelnemer van het panel. Ze heeft de discussie aan die kant met een half oor gevolgd. Zo is ze er van overtuigd dat de zuilen maatschappij nog niet voorbij is en dat ze haar zuil  — het nudisme —  zal moeten verdedigen.

‘Een heel verhaal Fatima, maar zijn er nog meer moslims?’

Als ze er in ‘Het Vrijheidskwartier’ bij gezegd had dan zou Fatima er omheen hebben gedraaid. Nu antwoordt ze: ’Zeker niet zo veel, maar ik kom ze zo nu en dan tegen en verder zijn er mensen van alle gezindten.’

‘En je geloof Fatima? Is er veel veranderd?’ vraagt Toos.

Voor het verder uit diepen van haar uitspraken krijgt Fatima geen kans want dan glijden ze de uitzending in, om een aanvulling te geven over ‘normen en waarden’. Een van de panelleden aan de overkant heeft zojuist beweert, dat de vrijheid van onderwijs moet worden afgeschaft. Hij ziet de subculturen ofwel bubbels als één van de oorzaken.

Fatima is het daar totaal niet mee eens. Ze zoekt naar een moment om in te breken.

‘Natuurlijk hebben we een maatschappij opgebouwd uit subculturen. Daar is niets mis mee; het uitsluitisme van extreem rechts moet krachtig worden bestreden en we doen dit door elkaar de ruimte geven in onderling respect. Een democratische maatschappij staat of valt met de ruimte die we minderheden geven!’ gooit Fatima er tussen.

‘Is het niet gewoon de macht van de meerderheid, die alles bepalend is,’ geeft de presentator aan de overzijde aan.

Als de discussie zich weer verplaatst naar de textielkant dan schuift Dick aan. Fatima glimlacht naar hem, ze is blij met die versterking; zo ontstaat er wat meer evenwicht tussen beide panels. Vervolgens stelt de presentatrice Dick voor aan de kijkers. Haar inleiding wordt aangevuld met beelden van de bouw en de politieke verwikkelingen rond de bouw van ‘Het Vrijheidskwartier’.

Wordt vervolgt met: 18c. Toch nog een gezellige avond.