Vrijheidskwartier - roman...

10a. Toch naakt tijdens het logeren

Over tegenstellingen en gevoel

Voor Naomi is het nog steeds vroeg in de morgen. Ze zit voor het eerst van haar leven naakt aan het ontbijt. De ragfijne zitsluier streelt haar billen. Het verbaast haar, dat het nu al zo gewoon voelt. De net afgesloten haptotantrasessie was een heel intense ervaring.

‘Naomi. hoe was de les?’ vraagt Annie als ze gezamenlijk aan de thee zitten.

Even is het stil aan tafel. Naomi had deze vraag wel verwacht, maar nu kan ze de woorden toch niet vinden. Arnold  — die naast haar zit —  legt een vaderlijke hand op haar schouder.

Naomi loopt vast in: ‘Dit is zo...’

‘Kom, kom Naomi meiske, je kunt hier gewoon zeggen dat het niks voor jou is!’ zo tracht Arnold de stilte te doorbreken.

‘Nee, het is precies anders om, maar ik snap mezelf niet,’ verklaart Naomi.

De sneeuwstorm raast weer langs de muren. Is het om de stilte te onderstrepen? De kaarsvlammetjes op tafel flakkeren. Arnold staart naar de dansende schaduwen. Naomi streelt haar voet langs het been van Arnold.

Plotseling begint Naomi te huilen: ‘Er gebeurt zoveel,’ zegt ze tussen de bengelende tranen door en ze gaat verder met: ‘Ik weet niet hoe ik dat zeggen moet... Het keert me binnenstebuiten en toch is het verrukkelijk!’

‘Naomi meid; laat je tranen maar lopen,’ geeft Sita aan met haar lage rustgevende stem: ‘Hier kun je jezelf zijn.’ Ze reikt Naomi ondertussen een flink stuk keukenrol aan.

Even is daar het tranendal. Naomi weet niet echt waarom ze moet huilen. Omdat de prop keukenrolpapier al snel onvoldoende was, heeft Annie inmiddels een schone, zachte theedoek aangereikt. Buiten huilt de wind weer langs de muren. Grote witte sneeuwvlokken plakken de ruit alweer dicht. Binnen dansen de vlammetjes in de kachel. Ze staan in de bres tegenover de dreigende triestheid. Ook de kaarsvlammetjes op de tafel bieden heldhaftig weerstand... De slag wordt gewonnen. Vrolijke stemmen vullen weer de ontbijttafel; het is gezelligheid troef. Naomi geniet van haar herwonnen vrijheid. Arnold heeft het grootse woord. Zijn blik kan dat kuiltje in de kin van Naomi maar niet los laten. Ondertussen verteld hij de ene mop na de andere. Veelal is zo'n mop ingepakt in een heel verhaal. Onder de tafel speelt Naomi met zijn voeten. Ze geniet van dit spel. Zo nu en dan volgt er een goed getimede knipoog; over-en-weer...

Tegenstellingen in de cultuur

‘Ik wil er nog even tussen komen. Annie, de les was geweldig!’ zegt Naomi plotseling. Dat ze het meent toont een verticaal groefje in haar voorhoofd.

‘Lief van je; dat je er nog even op terug komt; bedankt Naomi,’ zegt Annie.

‘Het is goed zo, meid,’ voegt Sita er aan toe.

‘Hoe zit dat nou met haptoyoga?’ vraagt Naomi.

‘Haptoyoga is het zelfde als haptotantra,’ zegt Sita en ze gaat verder met: ‘Vroeger werd tantra vaak verward met met seks, daarom werd haptoyoga gebruikt als reclamenaam, om dat negatieve gevoel bij mogelijke, aanstaande cursisten te vermijden.’

‘Nu een flink deel van de maatschappij weer minder preuts wordt, is dat geen probleem meer!’ voegt Annie er aan toe.

Het voorhoofd van Sita vormt horizontale voren: ‘Maar ondertussen worden de tegenstellingen in de maatschappij steeds groter,’ brengt Sita bewust in.

“Wij hebben een optie genomen op een appartement in ‘Het Vrijheidskwartier’,” voegt Annie toe.

Arnold haakt daar op in met de uitroep: ‘Maar jullie wonen hier toch fantastisch!’

“We gaan echt niet wachten tot de parken hier vrij worden gegeven voor ‘clothing optional’. Dat dachten sommige optimistische naturisten aan het eind van de vorige eeuw ook, maar de eerste twee decennia van deze eeuw verdwenen er juist heel wat naturistische voorzieningen. Bovendien loopt het energielabel van deze flats af. Ze gaan binnen een paar jaar tegen de vlakte,” zo reageert Sita als verdediging.

‘Maar zijn jullie daarmee niet een deel van het probleem?’ en ze verduidelijk haar vraag met: ‘Door apart te gaan wonen vergroot je alleen maar de tegenstellingen,’ merkt Naomi op.

Sita zit daar bovenop met: “Naomi, zou jij in ‘Klein-Mekka’ of een dergelijke wijk willen wonen?”

‘Zeker niet!’ zegt Naomi met nadruk in haar stem.

“Ligt Klein-Mekka niet vlak bij ‘Het Vrijheidskwartier’?” oppert Arnold met een vraag.

Annie werkt de laatste hap van haar broodje weg en zegt: ‘We kunnen straks vanuit onze voordeur de winkelstraten van Klein-Mekka in lopen. Het is nog geen 100 meter, dan sta je midden tussen de leukste winkeltjes.’

Het onderwerp Klein-Mekka wordt uitgekauwd. Dan geeft Arnold het tafelgesprek weer een vrolijke wending. Naomi vergeet haar aandacht voor de lijn nu helemaal. Ze geniet echt van het ontbijt. Ondertussen flirt ze weer naar Arnold met haar voeten; hij antwoordt met knipoogjes. Dan weer wisselen zij hun rollen. Zo groeien de vlinders meer dan ze zich bewust zijn! Annie zet even een nieuws-weersite op. Het beeld vult de gehele vrije muur boven de yogavloer. Ze schuift de ondertitels wat omhoog, zodat iedereen ze kan lezen...

Wordt vervolgt met: 10b. Genieten in de buitenlucht.