Vrijheidskwartier - roman...

4a. Sita leest Taboe & ontmoet Fatima

Een andere kijk op Yoga

Sita wacht op de volgende trein. Ondertussen leest ze in de onlangs tweedehands gekochte roman Taboe. Het verhaal over het lot van Cirvel en Anga is buitengewoon spannend. Dus zit ze weer helemaal in het verhaal. Dan komt onverwacht Fatima uit de topless haptotantrales van gisteravond langs. Er is een een schouderklopje nodig, om haar bewustzijn terug te halen naar de werkelijkheid. Zo met hoofddoek ziet Fatima er heel anders uit. Er ontstaat een conversatie met als kernonderwerp haptotantra en het verband met yoga ...

‘Je doelt op de les van gisteravond, maar dat is een topless-groep. Hoe heb jij je eerste yogales ervaren?’ reageert Sita. Hiermee geeft ze Fatima een aanleiding het onderwerp kleding verder uit te spitten.

Fatima laat deze uitdaging bewust liggen met de woorden: ‘Ik heb een beetje spierpijn! Ik ben dus toch nog iets te fanatiek geweest.’ Haar vingers spelen ondertussen met een bierviltje.

Sita kijkt naar de spelende vingers van Fatima en antwoordt met de dooddoener: ‘Ja de eerste keer yoga is altijd even aftasten!’

Fatima rolt het viltje als een wiel over de zijkant. Dan valt het viltje als een tol neer. ‘Dus je denkt, dat ik dat na een paar lessen wel door heb!’ bevestigd Fatima het antwoord in de hoop beter uit te lokken. Haar vingers pakken ondertussen het viltje weer op.

Sita denkt even na over de conclusie van Fatima: ‘Fatima, hoe dat bij mij is gegaan in de eerste lessen, weet ik niet zo goed meer, want dat is al een paar jaar geleden. Bovendien deed ik al allerlei gelijksoortige oefeningen. Ik had dus waarschijnlijk weinig spierpijn. De verhalen van andere cursisten vertellen mij, dat de meeste cursisten binnen twee maanden een evenwicht hebben gevonden.’ Sita ziet in een ooghoek een serveerster aankomen.

't Multiculti gehalte van ‘'t Station’

‘Jonge dame, wat wilt U drinken?’ vraagt de serveerster naar Fatima gericht.

Fatima denkt even na. Dan pakt ze de kaart: ‘Geeft U mij maar vast een appelsap,’ zegt ze tegen de ongeduldige serveerster en ze vult aan met: ‘Sita ik had eigenlijk wel zin in iets warms, soep of zo, maar je weet het tegenwoordig nooit. Ze gooien bijna overal varkensvlees in!’

Sita ziet de serveerster weglopen. Dan zegt ze: “Je kunt kippensoep nemen, maar of dat zuivere koek is, kan ik je niet garanderen. Ja, er ontbreekt nog het één-en-ander aan het multiculturele gehalte van ‘het Station’,” zegt Sita met een knipoog.

Fatima maakt een klein neerwaarts knikje met haar hoofd. Ze is het hier geheel mee eens: ‘Juist, de kaart had hier allang aangepast moeten zijn.’ zegt Fatima resoluut.

‘Fatima, je kunt natuurlijk de serveerster een beetje plagen, door te vragen wat voor bouillon er in de soep zit,’ zegt Sita enigszins melig.

Fatima gaat daar serieus op in met: ‘Ja als je niemand iets vraagt dan verandert er natuurlijk niets. Aan de andere kant wil ik niet altijd op de barricade staan! Soms heb ik daar gewoon geen zin in!’ ze verduidelijkt haar gevoel met een stevig handgebaar. Dan gaat ze verder met: ‘Ik weet het nog niet... Maar nu wat anders. Hoelang zit jij al op yoga?’

‘Daar vraag je me wat. Al heel lang!’ Sita krabt aan haar achterhoofd: ‘Tja, hoe zal ik dat vertellen. Ik ben Hindoe, en Yoga is onderdeel van onze religie. Het is dus verweven met onze cultuur.’ Ze trekt een horizontaal rimpeltje in het midden van haar voorhoofd: ‘Maar er zijn een heleboel soorten yoga...’ Sita zoekt even naar woorden: ‘Om het simpel te houden moeten we het over Kriya-Yoga hebben, ofwel Yoga met lichamelijke oefeningen. Anderen noemen het Hatha-Yoga. Het begin van Hatha-Yoga lijkt veel op de lichamelijke oefeningen van Kriya-Yoga. Ik ben als kind begonnen met Kriya-Yoga.’

‘Sita, hoe oud was je toen?’ vraagt Fatima in een reactie.

Sita fronst haar voorhoofd: ‘Zes of zeven jaar denk ik. Helemaal precies weet ik het niet meer, ik moet dat mijn moeder nog eens vragen. Ik weet nog goed hoe ik samen met mijn zus naar een Indische leermeester ging.’

Fatima trekt een verticaal rimpeltje in het midden van haar voorhoofd: ‘Een echte Goeroe?’ vraagt ze met stembuiging.

‘Ja in jouw ogen een hele echte! Zo één, die in witte kleren op een lage troon in een Lotushouding zit. Wij keken er erg tegenop,’ antwoordt Sita.

‘Ben je daarom zo lenig?’ vraagt Fatima verder. De nieuwsgierigheid bij Fatima is nu echt gewekt.

‘Misschien wel, maar jouw voorstelling van mijn eerste confrontatie met yoga is nog niet juist. De houdingen  — wat wij nu oefeningen noemen —  is maar één onderdeel van Kriya-Yoga,’ antwoordt Sita. Ze worstelt met haar woorden. Hoe maak je dit aan een buitenstaander in een paar zinnen duidelijk?

‘Je bedoeld dat jullie toen ook leerden mediteren,’ concludeerde Fatima en in een ooghoek ziet ze de serveerster onverwacht naderbij komen.

Het voorhoofd van Sita vormt een horizontaal rimpeltje en dan reageert ze met: ‘Ja, maar mantra-zingen hoort er ook bij en dan heb je nog de ademhalingsoefeningen.’

‘Wat is een mantra?’ vraagt Fatima. Dan neemt ze een slok appelsap.

Sita neemt de laatste slok uit haar koffiekop. Ondertussen kijkt ze rond en ziet ze de serveerster weer aankomen: ‘Dat is een heilige spreuk,’ zo doorbreekt ze de korte stilte, die ontstond, omdat ze zocht naar woorden. Inmiddels staat de serveerster al praktisch naast haar.

Op het moment dat de serveerster bij hun tafeltje stopt vraagt ze: ‘Dames wilt U nog wat bestellen?’

Sita neemt gelijk het initiatief met: ‘Wij hadden wel zin in soep, maar ik ben Hindoe en eet dus geen rundvlees en mijn vriendin neemt vanzelfsprekend geen varkensvlees. Houdt u bovendien rekening met de bouillon!’ Ondertussen kijkt ze de serveerster strak aan.

De serveerster doet nog een stapje dichterbij in de richting van Sita. ‘Ik weet niet precies wat er in de soepen zit, maar ik zal het de kok vragen,’ geeft de serveerster aan. Dan druipt ze af.

‘Sita, ben jij niet geheel vegetarisch?’ vraagt Fatima verbaast.

‘Nee ik kom uit de vrijzinnige hoek.’ Dan gaat Sita terug naar het thema met: ‘Oh, ja we hadden het over de mantra. Een mantra is een spreuk, die je telkens herhaalt. Het gebruik van een mantra maakt je rustig. Mantra's kun je ook zingen.’

Fatima reageert met de vraag: ‘Is zo'n mantra een vorm van gebed?’

‘Fatima, je zit in de goede richting! Maar een mantra is niet alleen op God gericht. Hij is ook voor jezelf bedoeld. Neurolinguistisch programmeren noemen ze het in de psychologie, ofwel herhaling dreunt de betekenis in het onderbewuste. Daarnaast is de klank en de toon van belang, want die beïnvloeden de chakra's,’ Sita kijkt Fatima kort aan om de reactie in het gezicht op te vangen. Dan slaat ze haar ogen weer neer.

‘Wat zijn chakra's?’ vraagt Fatima.

Terwijl ze op haar achterhoofd krabt, antwoordt Sita: ‘Chakra's zijn energie centra in het lichaam, die het stoffelijke met het onstoffelijke verbinden. De zeven bekendste spelen een belangrijke rol in Yoga.’

Wordt vervolgt met: 5. Samen een hapje eten in 't Station.