Over de term natspel

Het begrip natspel en naturisme

(Op de volgende pagina's komt men met regelmaat foto's en afbeelding van poedelnaakte mensen tegen. Daarbij sparen wij het kruis niet. Wie daar niet tegen kan, moet op deze site niet verder gaan.)

Het concept “natspel” is ontstaan uit jarenlange ervaring met lijfwerk voor nudisten. De wortels liggen bij Yoga-Nagna in de jaren '70 van de vorige eeuw. Het is een holistisch concept, ofwel het benadert de mens vanuit zijn totale zijn. De naam “Natspel” is echter vrij nieuw. Ze ontstond bij het zoeken naar een domeinnaam voor deze website.

Naturisme en spel

Het is een samentrekking van naturisme en spel. “Nat” is hierin de afkorting voor “naturisme”, maar het staat ook voor “natuurlijk” en het spelen met water. Aldus vertegenwoordigd het zo de moderne sauna, als vorm van uitgaan en genieten met aspecten van haptotantra.

Naturisme en nudisme zijn hier voor ons synoniem. Het gaat om de subcultuur van bevrijding van het lijf  — die door de evolutionaire omwenteling in de jaren '60 van de vorige eeuw ontstond —  dat wil niet zeggen dat we ziel en geest vergeten. Het genieten mag weer; zolang we de ander maar niet uit het oog verliezen is er niets mis met een gezonde dosis hedonisme.

In de zomer kiest de naaktloper voor het strand. Natspel was toen bedoeld voor de winter. Wij konden toen een sauna met oefenzaal afhuren. Zo konden belangstellenden zonder verdere verplichtingen kennismaken met aspecten van haptotantra. Tot onze spijt is deze sauna nu verkocht voor een andere bestemming. Wie als vrijwilliger wil helpen met het bouwen deze site gaat verder met Introductie.

Zet zelf een oefengroepje op

Helaas loopt in deze eeuw de belangstelling voor het nudisme en naturisme terug; zo is het ook met onze huiskamercursussen. We geven in Drachten (Nederland, Friesland) nog beperkt les (0512-532736). Deze lessen zijn heel divers, want de vraag bepaalt de lesvorm. Wel moet men nu over het algemeen een maatje meenemen. Voor het koppelen van cursisten in spe, is de aanmelding helaas vaak te klein. Wie ver weg woont, zal in eigen woonplaats ook een eigen oefengroepje moeten opzetten;

Natugroetjes, Louis van Gorkom.