Meer actie nodig!

Eens gloorde de naturistische lente

Aan het einde van de vorige eeuw dachten we, dat het met de vrijheid van het naakte lijf de goede kant op ging. Helaas in deze eeuw wordt de algemene opinie onder de bevolking van ons land even snel weer preutser; dus actie blijft noodzakelijk!

Door gewoon naakt te zijn

De kern van ons actiedoel is de algemene acceptatie van naaktheid. Hoe meer mensen hun naaktheid laten zien, hoe sneller deze acceptatie groeit. Er is echter een grens; irritatie kan een terugslag geven. Geweld geeft die irritatie, dus houden we het geweldloos! Door gewoon naar het naaktstrand te gaan, ondersteunen we het naturisme. Het is de simpelste vorm van actie.

Door onze naakte aanwezigheid zullen de mensen die langs de waterlijn lopen automatisch wennen aan het gewone van naaktheid. De keuze voor een vast naakthoekje in een park dichtbij voor onze oefeningen (asana's) is stoerder! Ook dan zal die enkele de voorbijganger met hondje aan de lijn er gestaag aan wennen. Ook zouden we voor een gezamenlijke naakte boswandeling kunnen kiezen.

Maar er gebeurd meer; bijvoorbeeld nieuws over uitpuilende naaktstranden in de zomer, dwingt de politiek tot nadenken. Vanzelfsprekend moet dit tevens worden ondersteund met lobbyen door onze vertegenwoordigers binnen de naturistische zuil.

Zelf onze nek uitsteken

Andere actievormen vragen meer persoonlijke inzet. Zo kunnen we het internet gebruiken voor de promotie van het naturisme. We kunnen op diverse fora onze mening geven. Ga daarbij ook de confrontatie met tegengestelde meningen aan.

We kunnen nog verder gaan met iets van een eigen site. Allereerst kan dat een account zijn op Facebook. Een blog is ook een mogelijkheid. We plaatsen daar verhaaltjes over onze blote vakantie- en uitgaanservaringen. Passende naaktfoto's kunnen daarbij soms behulpzaam zijn. Zorgvuldigheid is hier wel geboden. Het heeft geen zin als je account gelijk weer wordt verwijderd.

Op de een eigen site kunnen we wat de foto's betreft iets openlijker zijn. We zijn ook vrijer in het leggen van links. Links naar sites over nudisme, naturisme en bepaalde kunst, doen deze sites en de bijbehorende thema's stijgen binnen de zoekmachines; zodat meer mensen er mee in aanraking komen. Het is een vorm van effectieve actie voor het vrijere, naakte lijf, die niet zo voor de hand ligt.

Meedoen aan actiegroepen

Dan kunnen we nog meedoen aan diverse actiegroepen, danwel zelf een actiegroep opzetten. Voordat we ons in het actieve actieleven begeven, moeten we er van overtuigd zijn, dat we zelf de schaamte voorbij zijn. We merken dat door een bezoek aan de dokter.

Als te verwachten is, dat alles aan kleding uiteindelijk toch uit of opzij moet; kleden we ons dan gelijk helemaal uit? Weet onze huisarts dat we naturist zijn? Er zijn meer momenten waarop we de eigen instelling kunnen testen, zoals de omgang met onze huisgenoten. Verder komt de vraag op, passen we in de actiegroep? De echte activiste kan ook naar de slutwalk kijken. Bovendien kan zij meedoen aan de topfreebeweging.

Meedoen met organiseren

Het organiseren van een goede actie vraagt een gedegen voorbereiding. Nu is dat extra moeilijk, omdat we voor een naakte actie ook afhankelijk zijn van het mooie weer. Het is verstandig een draaiboek te maken. Dit mag echter niet uitlekken, dus laat het niet teveel handen passeren. De meeste acties beginnen met het aanvragen van een vergunning. Voor het naturisme gaat dit  — mede door de temperatuursafhankelijkheid —  niet op. Vaak is ook het verrassingselement de kern van de actie.

Een moderne vorm van streaking met een groep, zoals de flashmob, danwel fleshmob zet meer zoden aan de dijk, want een vergunning vragen voor een vorm van streaking is natuurlijk onzinnig. De Engelse term flash staat voor flitsend; flesh betekent vlees en duidt de naaktheid. Verder, weet met wie je zo'n avontuur instapt.

Helaas is nu we aangekomen zijn in de jaren '20 van deze eeuw, het klimaat voor het naturisme verre van gunstig. We gaan echter niet in een hoekje zitten kniezen, wachtend op de tweede naturistische golf;

Natugroetjes, Louis van Gorkom.