Een yoga-aspect

De lenigheid van ons lichaam

Over lenigheid opbouwen als we jong zijn en deze verstandig onderhouden over de totale periode van ons leven, zodat we ook als oudere nog lekker in dat lijf zitten.

Jong aanleren is verstandig

Er heerst bij het algemene publiek het misverstand, dat je met yoga op iedere leeftijd lenige houdingen kunt aanleren. Echter de ‘Urdhva Dhanurasana’ op de afbeelding hieronder kunnen we alleen als kind aanleren.

Als een asana zoals hierboven getoonde op 12-jarige leeftijd geen deel uitmaakt van onze algemene lenigheid, dan kunnen wij de houding zonder ernstige blessures niet meer aanleren. Naderen echter we de volwassenheid dan is de houding definitief buiten bereik!

Op de afbeelding hierboven bevindt Louis van Gorkom zich in de periode van stabiele lenigheid. Vooral de achterwaartse lenigheid zal voor hem heel geleidelijk al wat teruggaan, want de tussenwervelschijven zullen over de tijd langzaam wat dunner worden.

Bij het strekken verschuift nu de aandacht naar de schouder- en de bekkengordel. Deels kan deze lenigheid op latere leeftijd de achterwaartse- compenseren. Verder werken we meer aan spierkracht. Voor het evenwicht met de lenigheid vraagt dit extra strekken. Het moet de lezer inmiddels duidelijk zijn, dat we in iedere strekhouding rustig doorademen.