Yogahoudingen

De ‘Akarna Dhanurasana’ - een asana

Voor de Akarna Dhanurasana brengen we met de handen vanuit Konasana een been met de voet naar ons voorhoofd zodat een strekking ontstaat (Eng. Shooting-bow Pose; Ned.Boogschutter, Boogschutterhouding, Schietende-Boog; Sanskr. Akarna = bij het oor Dhanu = boog, Karna = oor).

Ruimte in het bekken

Met de Akarna Dhanurasana werken we aan ruimte in het bekkengebied. Het is een houding die een intense aanpak op jonge leeftijd vraagt. De afbeelding hieronder was bedoeld voor het toenmalig “Haptoyoga Werkboek”, dat er helaas niet kwam. Er was geen uitgever bereid de financiële gok te wagen. Het origineel is gemaakt door Louis van Gorkom.

Een tekening van de Akarna Dhanurasana.

Deze afbeelding toont duidelijk de open nudistische sfeer, waarin haptotantra toen werd ontwikkeld. Nu terug naar de hier te beschrijven asana. Door regelmatig strekken van beide benen over een periode van een paar jaar, kunnen kinderen de benen op den duur  — via een positie bij het oor —  achter het hoofd krijgen. Voor volwassenen is de te bereiken ruimte in het bekken zeer beperkt. Kunnen zij niet in de buurt komen, dan kunnen zij naar de Mothouding kijken. We kunnen de Akarna Dhanurasana eventueel met de Tanghouding combineren.