Deze website

Over een website met een uitdaging aan U

In deze website Natspel.nl gaat het niet over natuurlijk spellen, maar over naturisme en yoga. Wie menselijke naaktheid niet ziet als een mogelijke vorm van zijn, kan deze site maar beter verlaten, want bij de illustraties op de volgende pagina's doen we daar niet moeilijk over.

Letterlijk met de billen bloot

Sociale naaktheid werkt niet als we elkaar op afstand plaatsen. Dus laten we dat U maar gelijk verlaten. We spreken hier aan met je. Het ‘je’ van hoe we omgaan met broer op zus. De uitdaging van Natspel gaat echter veel verder, dan het nemen van de blootdrempel. Goed, je bent de die blootdrempel over, dan geeft deze site informatie over nieuwe kansen.

Het begon allemaal in de jaren '70 van de vorige eeuw met een huiskamercursus in Drachten voor mensen van de naaktzwemvereniging. Het was de tijd dat de naaktstranden ontstonden en onverwacht snel groeide. Ook buiten het naaktstrand werd de vrijheid groter. Topless voor dames viel daar binnen de norm. Al spoedig kwamen deelnemers van buiten het naturisme binnen. Wij waren toeschietelijk met groepjes voor dames, die topless haptoyoga konden beoefenen. We kregen afdelingen in een aantal grote steden.

Ondertussen werd er hard gewerkt aan het vastleggen van haptoyoga als een oplossing voor huidhonger (later werd de term haptotantra gebruikt). Eerst op papier, later toen het Internet van de grond kwam werd, dat de voorganger van deze site. Het Natspelteam dat de site bouwde, kreeg meer vrijwillige medewerkers. We vonden dat iedereen die informatie moest kunnen raadplegen; bij ons geen taboes. Wat we toen niet beseften, dat de openheid van het web, een reden zou worden voor ons huidige kwijnen.

Een eeuw van teloorgang?

Door de komst van mobieltjes met een ingebouwde camera, ontstond er onrust onder naturisten. We zien een groei van de besloten terreinen en afname van het bezoek van de naaktstranden. De huidige telefoons hebben zelfs meerdere camera's. Ook ging bij ons de aanmelding achteruit. Het is de angst om met foto's, of video's op een achterbakse website een prominente plek te krijgen.

Uit onzichtbaarheid komt een afname van tolerantie voort. Dat geldt ook voor naturisme. Wat we vroeger haptoyoga noemden is nu nagenoeg af onder de naam haptotantra. Het is een nieuw blaadje aan de yogaboom. Nu is het aan de moedigen onder ons, om deze prille loot verder uit te bouwen. Docenten yoga mogen het materiaal van deze site rechten vrij gebruiken voor hun eigen lesmateriaal. Wel dient haptotantra religieus neutraal te blijven!

Natugroetjes en veel succes, Louis van Gorkom.